Meggyilkolt arab pénzváltó: órákon át sorolták a vádpontokat

Életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását kérte az ügyész szerdán az ügyben első fokon eljáró Szombathelyi Törvényszéken arra a 37 éves mosonmagyaróvári férfira, akit egy arab pénzváltó megölésével, több fegyveres rablással és más bűncselekményekkel vádolnak.

A mosonmagyaróvári férfi három társára, akik a vád szerint a fegyveres rablásokban közreműködtek, illetve maguk is raboltak, fegyházbüntetést indítványozott a vádhatóság képviselője.

A per első fokon 2011 októberében kezdődött meg. Szerdán, miután a bíróság elutasította a védelem további indítványait, befejezettnek nyilvánította a bizonyítási eljárást, és az eljárás a vádbeszéddel folytatódott.

A vád szerint H. József elsőrendű vádlott 2009. november 5-én Budapesten, a Baross utcában lelőtt egy jordániai férfit, akinél a tudomása szerint 50 millió forint készpénz volt. Az áldozat táskáját magához véve elmenekült a bűncselekmény helyszínéről, csak később vette észre, hogy a táskában sokkal kevesebb pénz van, mint remélte.

H. József korábban egyebek között azzal védekezett, hogy nem ő, hanem a negyedrendű vádlott, L. Róbert lőtte le a pénzváltót, ám ezt az ügyészség szerint egyértelműen cáfolja az, hogy L. Róbert - mint ezt a bíróság által beszerzett okiratok is bizonyítják - az emberölés napján Németországban őrizetben volt.

Részt vett viszont az arab pénzváltó kirablásában a vád szerint a harmadrendű vádlott, V. Sándor, aki azonban azt állítja, arról nem tudott, hogy H. József az arab férfi megölését is számításba vette. V. Sándor azt állítja, hogy nem volt jelen a helyszínen, távolabb várakozott, de az ügyészség szerint ő is ott volt, és figyeléssel biztosította helyszínt, így az emberölés és a pénzváltó kirablása ügyében is bűnrészességgel vádolják.

Az ügyész órákon át sorolta a vádpontokat, amelyek lényege szerint a vádlottak 2009 októberében és novemberében három budapesti kaszinó és három pénzváltóhely, - köztük egy kőszegi - sérelmére követtek el fegyveres rablást. Kirabolták továbbá egy budapesti gazdasági társaság telephelyét, ahonnan - a biztonsági őr megkötözése után - a páncélszekrényt vitték el, a tartalmával együtt.

Az ügyészség H. Józsefet nyereségvágyból elkövetett emberöléssel, többrendbeli, fegyveresen elkövetett rablással, bűnszövetségben, tettestársként, csoportosan elkövetett rablással, egyedi azonosítójel meghamisításával, valamint személyi szabadság megsértésével, súlyos testi sértéssel és lőfegyverrel visszaéléssel is vádolja.

M. Gábor másodrendű vádlottat egy rendbeli, V. Sándor harmadrendű vádlottat többrendbeli fegyveres rablással, L. Róbert negyedrendű vádlottat pedig egyrendbeli, társtettesként, bűnszövetségben, csoportosan elkövetett rablással vádolják. A vádlottak az ügyész által felsorolt fegyveres rablások egy részében bűnsegédként, másokban társtettesként vagy tettesként vettek részt.

A vád szerint a vádlottak más, kisebb súlyú bűncselekményeket is elkövettek, ezek között volt kábítószer-fogyasztás, egyedi azonosítójel meghamisítása, okirat-hamisítás és engedély nélküli gépjárművezetés is.

A per csütörtökön a védőbeszédekkel folytatódik, első fokú ítélet pénteken várható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.