Megelőzhető okokból hal meg több millió gyerek

Az elmúlt évben 5,9 millió öt évesnél fiatalabb gyermek halt meg világszerte. A statisztikát öt ország rontja leginkább, az elhunyt gyerekek mintegy fele ugyanis Indiában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Etiópiában, Nigériában és Pakisztánban született.

Az UNICEF jelentésében különösen aggasztónak tartja, hogy a legtöbb haláleset könnyen megelőzhető lenne, ha az olyan dinamikusan fejlődő országok, mint India és Nigéria, a gazdasági fellendülés mellett a gyermekegészségügyre is többet áldoznának. A gyermekhalandóság ugyanis lényegesen lassabban csökken, mint amilyen ütemben fejlődik a gazdaság.

Indiában a koraszülöttek és időre érkező újszülöttek esetében fellépő szülési komplikációk teszik ki a halálesetek okának 39 százalékát, ezt követi 14,9 százalékkal a tüdőgyulladás, 9,8 százalékkal a hasmenés és 7,9 százalékkal a vérmérgezés.

A világ gyermekeinek helyzete 2016-ban című jelentést szerint a politikai tanulság az, hogy a gazdasági növekedés segítheti, de nem garantálja a gyerekek túlélési esélyeinek növekedését – írja a xinhuanet.com.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.