galéria megtekintése

Megdőlt a nagy fogyókúrás mítosz

1 komment

NOL
NOL

Ausztrál táplálkozási szakemberek szerint nem igaz, hogy a gyors fogyással elveszített kilók könnyebben ugranak vissza, mint a szép fokozatosan, lépésről lépesre elveszítettek.

Nem igaz, hogy a gyors fogyással elveszített kilók könnyebben ugranak vissza, mint a szép fokozatosan, lépésről lépesre elvesztett testsúlytöbblet.
Nem igaz, hogy a gyors fogyással elveszített kilók könnyebben ugranak vissza, mint a szép fokozatosan, lépésről lépesre elvesztett testsúlytöbblet.
Eric Vidal / Reuters

A feltevés, miszerint azok, akik szépen, lassan, lépésről lépésre szabadulnak meg súlyfeleslegüktől, hosszabb távon képesek megtartani súlyukat, nem igaz - ezt állítják a Melbourne-i Egyetem kutatói, akik önkéntes résztvevők segítségével azt vizsgálták, vajon a gyors vagy a lassú fogyás hatékonyabb-e.

Az ausztrál szakemberek 200 túlsúlyos önkéntest véletlenszerűen osztottak két csoportba. Az egyikben 500 kalóriára csökkentették a napi bevitt mennyiséget, a diétás étrendet pedig 36 héten át tartották. A másik csoport tagjai 12 héten át napi 450-800 kalóriamennyiséget fogyasztottak. A két csoportból azok jutottak a következő, hároméves, testsúlymegtartó második körbe, akik testsúlyuk legalább 12,5 százalékától megszabadultak az első szakaszban.

 

A kutatók azt találták, hogy azok, akik a szigorúbb étrend szerint étkeztek, hamarabb elérték a célsúlyt. Ez persze nem meglepő, hiszen kevesebb volt az energiabevitel, mint a másik csoport esetén, ráadásul egy speciális fogyasztószert is kaptak, mely ugyancsak elősegítette a fogyást. Az ezen csoportba tartozók hangulata is jobb volt, ahogy egyre csökkent kilóik száma.

Amire azonban senki sem számított, az az, hogy hosszú távon mindegy, ki milyen módon szabadul meg súlyfeleslegétől, a kutatásban résztvevők 71 százaléka, vagyis az emberek háromnegyede ugyanis a három év alatt visszahízta a leadott kilókat, és ugyanolyan súllyal bírt, mint a kísérlet kezdete előtt - olvasható a Lancet Diabetes & Endocrinology című szaklapban megjelent tanulmányban.

Susan Jebb, az Oxfordi Egyetem táplálkozástudományi és népegészségügyi professzor szerint a túlsúllyal küzdőknek 5 évente egyszer 12 héten át diétázniuk kellene.
Susan Jebb, az Oxfordi Egyetem táplálkozástudományi és népegészségügyi professzora szerint a túlsúllyal küzdőknek 5 évente egyszer 12 héten át diétázniuk kellene.
Reuters

A szakemberek szerint a kísérlet bizonyította, hogy nincs alapja a világszerte tényként kezelt állításnak, miszerint a gyors fogyás rosszabb a visszahízás szempontjából, mint a fokozatos változat.

Megjegyzik azt is, hogy sok szempontból épp az előbbinek lehet jótékony hatása. Nick Finer professzor, a University College London Hospitals endokrinológus tanácsadója és elhízással foglalkozó szakembere úgy gondolja, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) tanulhat a kutatás eredményeiből. „Ha a mi kutatásaink mellett figyelembe vesszük más csoportok eredményeit is, melyek a gyors fogyásnak köszönhetően drámai és azonnali javulást mutattak a cukorbetegség és a vérnyomás esetében, akkor az alacsony energiájú ételkiegészítőket az NHS a kezelési módszer részévé kell, hogy tegye" - idézi a szakembert a Guardian.

Susan Jebb, az Oxfordi Egyetem táplálkozástudományi és népegészségügyi professzorát lenyűgözték az eredmények. Mint mondja, az orvosoknak javasolniuk kellene az alacsony kalóriabevitelű étrendet a túlsúlyos pácienseik részére, ha az nem okoz számukra egészségügyi problémákat. Azon, hogy a kutatásban résztvevők visszahízták a leadott kilókat, nem lepődött meg. „Két évvel később az aktuális kilók száma mind a két csoport esetében 5 százalékkal alacsonyabb volt, mint ahonnan indultak" - jegyzi meg. Úgy véli, még ha a harmadik évre az egész vissza is jött, előtte, még ha csupán rövid ideig is, de egészségesebbek voltak, ami szerinte semmiképp sem elhanyagolható. 

Nagy-Britanniában kezd népbetegséggé válni az elhízás.
Nagy-Britanniában kezd népbetegséggé válni az elhízás.
Mike Blake / Reuters

Jebb, aki 2007 óta a brit kormány táplálkozási tanácsadója, egyébként úgy gondolja, hogy a súlyfelesleggel küzdőknek ötévente egyszer, 12 héten át diétázniuk kellene. „Úgy látom, hogy nem szívesen mondunk valakinek olyat, hogy fogyókúráznia kellene. Ellenben ha a dohányzásról van szó, akkor nincs lelkiismeret-furdalásunk, ha szóvá tesszük egy dohányzónak, hogy le kéne tennie a cigit.”

A professzor véleménye szerint 12 hét alatt a testtömeg öt százalékától tudnának megszabadulni az emberek, ezt pedig nem híznák vissza a következő 12 hétben sem. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.