Mától a rendőrök mindent látnak

Az eddiginél kétszer több sebességmérő műszert vethet be a rendőrség mától: az új eszközöket az év végéig alkalmassá teszik arra is, hogy egyes szabálysértéseket – például a szabálytalan sávváltást vagy az áthajtást a tilos jelzésen – automatikusan rögzítsenek.

Mindent látni akar a rendőrség az utakon, és nem is sajnálja a pénzt arra, hogy ez az ambíciója teljesüljön. Tizennégymilliárd forint uniós forrást költenek a VÉDA közúti intelligens kamerahálózat elnevezésű projektre. Vásároltak 160 szupertraffipaxot, 130 helyen pedig fix forgalom-ellenőrző kamerát telepítenek. A közlekedési rendőrök csaknem ezer, helyazonosításra alkalmas GPS-t kapnak, és a program részeként beszereznek tíz nagy teljesítményű szolgálati motort és tíz járőrkocsit is.

Képben lesznek. Munkában az új technikai eszköz
Képben lesznek. Munkában az új technikai eszköz
Fotó: police.hu

A 160 közúti intelligens kamera próbaüzeme lezárult, mától élesben működnek az új eszközök. Eddig nyolcvan mobil sebesség-ellenőrző műszert használtak, de ezeknek a nagy része most raktárakba kerül. A mérőpontok száma azonban így is a kétszeresére nő, az autósok tehát jóval több helyen találkozhatnak rendőrökkel.

A szupertraffipaxok sok mindent tudnak: a sebesség mérése mellett képesek rögzíteni például a szabálytalan sávváltást, a tilos jelzésen áthajtást, de azt is, ha a járművezető kézben tartott mobillal telefonál, vagy elmulasztotta becsatolni a biztonsági övet.Miután a rendszer a rendszámot is felismeri, akár a lopott kocsik felderítésében is segíthet. Jó hír viszont a renitens autósoknak, hogy a berendezések még csak a sebességet mérik.

A speciális képfelismerő algoritmusok kidolgozása még zajlik, megfelelő szoftverek nélkül pedig az intelligens eszközök sem elég okosak. Egyelőre tehát alkalmatlanok arra, hogy a gyorshajtáson kívül más közlekedési szabálysértést is automatikusan azonosítsanak. A munka gőzerővel folyik, és legkésőbb az év végére a rendszer sok mindent érzékelni fog, és ha szabálytalanságot észlel, azt önműködően rögzíti is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.