galéria megtekintése

Mandulában és pisztáciában utaznak a maffiózók

0 komment

NOL

A csonthéjasok az amerikai szervezett bűnözés első számú célpontjává váltak a hitelválságot követően, és azóta sem vesztettek népszerűségükből a kis kockázat és a nagy nyereség miatt. 

A mandula-, dió- és pisztáciaszállítmányok eltérítése Kaliforniát érinti a legsúlyosabban, bár Arizonából és Georgiából is jelentettek eseteket - írja a CNN. Itt terem ugyanis majdnem az összes amerikai csonthéjas, az állam a világ második legnagyobb termőterülete Kína után.

Ezeknek az élelmiszereknek az ára az utóbbi években jelentősen emelkedett egyrészt a Kaliforniát sújtó szárazság miatt, illetve mert egészségesnek tartják őket - mondta Bob DeMallie, a Travelers Insurance kommunikációs igazgatója.  

A csonthéjasok ellopása ráadásul pofon egyszerű. Nincs szükség erőszakra (kisebb a cselekmények büntetési tétele is), napok is eltelnek, mire felfedezik a dolgot, és szinte lenyomozhatatlan a lopott áru.

 

"Tulajdonképpen átverik a forgalmazót, hogy a bűnözőknek adja a szállítmányt" - magyarázza Scott Cornell, a szállítmányozási és raktározással kapcsolatos lopások szakértője. Mindössze egy telefonra és egy laptopra van szükség a csaláshoz. 

forrás: Reuters

A bűnözők egy valódi szállítmányozási vállalat nevét használják, de megváltoztatják az elérhetőségüket. Online bejelentkeznek a szállítmányért a létező cég nevében, bepakolják az árut, majd eltűnnek. Akár napok is eltelhetnek, mire a forgalmazó megpróbál kapcsolatba lépni a vállalattal és rájön, hogy rossz a szám, aztán pedig arra is, hogy átverték.

Ennek a módszernek egy egyszerűbb változata, amikor a bűnözők egyszerűen beelőzik a valódi szállítmányozót, és hamis papírokkal igazolva magukat meglovasítják az árut, mire az igazi kamion megérkezik. De az is előfordul, hogy mit sem sejtő sofőröket vesznek rá, hogy vigyenek el egy szállítmányt, amiért készpénzben fizetnek nekik. Ezekkel a módszerekkel tavaly összesen 310.847 tonna mandulát, pisztáciát és diót zsákmányoltak.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a szállítmányozással kapcsolatos bűncselekmények száma 2012-ben kezdett emelkedni és 2015-ben tetőzött, amikor összesen 4,6 millió dollárnyi (1,2 milliárd forintnyi) kárt okoztak a tolvajok. A csonthéjasra specializálódott ágazatuk 2009-ben bukkant fel, amikor még csak egy ilyen esetről szereztek tudomást, 2015-ben már 32-ről tudnak a hatóságok.

A csonthéjasok ellopása nemcsak nagy profittal, de nagyon kicsi kockázattal is jár. Gyakorlatilag követhetetlenek a szállítmányok, könnyen szállíthatóak és gyorsan eltüntethetőek. A bűnszervezetek így anélkül keresnek sok pénzt, hogy bárki megsérülne.

A bűnözők a 2008-as gazdasági válság idején fedezték fel maguknak ezt a területet, amikor az élelmiszeripari cikkekre nőtt a kereslet, ellentétben mondjuk az műszaki berendezésekkel. A bűnözők követték a trendet, és azóta sem tértek vissza a műszaki cikkekre.

A lopott árut 24 órán belül terítik is főleg a hazai piacon, de a tengerentúlra is jut belőle. A csonthéjasok feketepiaci ára ráadásul nem is különbözik a bolti áraktól. 

A kaliforniai rendőrség külön munkacsoportot hozott létre az ügy megoldására, és már készülnek a szeptemberi dió- és pisztáciaszüretre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.