Majomszelfi miatt áll a bál a Wikipediánál

Perre menne egy brit fotós a Wikipediát üzemeltető nonprofit Wikimedia Alapítvánnyal egy majomszelfi miatt – írja a Telegraph.

A szelfiző majom nem jelentkezett a jogdíjért, még...
A szelfiző majom nem jelentkezett a jogdíjért, még...
Fotó: Macaca nigra
David Slater brit természetfotós azt próbálja elérni, hogy a Wikipedia töröljön egy majmot ábrázoló képet, mely az ő gépével készült. A Wikimedia megvizsgálta a kérelmet, majd megtagadta a törlést mondván: a képet a nőstény üstökös makákó készítette saját magáról.

A fotós azzal érvel, hogy a kép az ő szellemi terméke, mivel ő utazott el 2011-ben Indonéziába, hogy felkeresse élőhelyükön a majmokat, s igaz ugyan, hogy az egyik példány átvette tőle a gépet és miközben játszott, csinált magáról vagy száz felvételt, de a fényképezőgép az övé.

Miután a fotós feltette a legjobban sikerült majomszelfiket a weboldalára, a világsajtó lecsapott rájuk, s végül a Wikipediára is felkerült, méghozzá a jogdíjmentes kategóriába.

Slater azt mondja, hogy a felvétel közkincsé minősítése (public domain licenszkategória) veszélyezteti a megélhetését, hisz innentől kezdve bárki használhatja a fotókat jogdíjfizetés nélkül, így most kész perre menni a Wikimediával.

A brit fotós elmondta, hogy már maga az út is 2000 fontjába került, nem is beszélve a felszerelés és a biztosítás költségeiről – a természetfotózás drága mulatság -, és azzal, hogy a különböző Wikipedia szerkesztők közkincsnek minősítették a felvételt, jelentős kárt okoztak neki. Elismeri, hogy a képet a majom készítette, de hozzáteszi: a körülményeket ő teremtette meg hozzá.

A Wikimedia Commons gyűjteménye jelenleg 22302592 képet és videót tartalmaz, melyeket bárki szabadon felhasználhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.