Magyar győzelem a fizika diákolimpián

Szabó Attila, a pécsi Leöwey Klára Gimnázium végzős tanulója nyerte meg Koppenhágában a 44. Nemzetközi Fizika Diákolimpiát.

A megméretésen 82 ország 381 versenyzője indult, hazánkat öt fiatal képviselte. Szabó Attila tavaly, Tallinban is első volt a fizika ötkarikás bajnokságán, s mint felkészítő tanárától, Simon Pétertől megtudtuk, arra még nem volt példa a diákolimpia történetében, hogy valaki megismételje az elsőségét ebben a tantárgyban.

Szabó Attila páratlan tehetségére korán felfigyeltek, s a pécsi diák a gimnazisták számára rendezett országos fizika és matematika bajnokságot már elsősként megnyerte. Másodikosként újra nyert e két tárgyban, s első lett informatikából is. Simon Péter akkor titulálta őt Közép-Európa legnagyobb reménységének.

Szabó - tudása alapján - 14 évesen alkalmas lett volna arra, hogy beiratkozzon valamelyik egyetemre, ám - mint azt korábban lapunknak nyilatkozta - együtt akart felnőni korosztályával, ezért meg se próbált előbb bejutni a felsőoktatási intézményekbe.

Ősztől viszont már a cambridge-i egyetem fizika szakán folytatja tanulmányait Szabó Attila. Az utolsó középiskolai vakáció azonban addig sem telik munka nélkül, hisz a pécsi fiatalember a hét végén Kolumbiába utazik, ahol részt vesz a gimnazisták matematika diákolimpiáján. Tanárai szerint matekból is komoly eséllyel áll rajthoz.

 

Szabó Attila
FOTÓK: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.