galéria megtekintése

Budapest véget vetett a legnagyobb menőzésnek

5 komment


Bárkay Tamás

A Szabadság híd hó végéig lezárt területén eddig gyakorlatilag minden szabad volt, még a turult meglátogatókat sem fenyegette bírság. Hétfőn még a rendőrség is azt mondta, hogy fel lehet mászni a hídelemekre, kedd délutánra azonban a Fővárosi Önkormányzat már megtiltotta ugyanezt.

Egy ismeretlen nemrég meghekkelte a hídra mászást tiltó táblát a Szabadság híd Fővám téri kezdeténél a „NE” és a „NOT” szócskák kiiktatásával. A feliratot azóta sajnos értelmezhetetlenné törték, de a mutatvány mindeddig hivatalosan nem volt tilos, ezért nem volt büntethető sem, a rendészeti szervek legfeljebb kérhették a szerkezet elhagyását. Egészen kedd délutánig, amikor a Fővárosi Önkormányzat elméletileg véget vetett korunk egyik legmenőbb pesti attrakcójának, a turullal szelfizésnek, noha a rendőrség hétfői állásfoglalásában ennek semmi nyoma nem volt (lásd keretes írásunkat).

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A dél-budai villamosvágányok építése miatt júniusban autótlanított Szabadság híd közösségi térré nemesült az eltelt idő alatt. Rendeztek már itt salsapartit, tömeges jógagyakorlatozást, swingkoncertet, aszfaltrajzversenyt, mi több, a helyszín a futball-Eb idején szurkolói bázisként is hibátlanul hasznosult.

 

Hétfői helyszíni bejárásunkkor nyugtázhattuk, a híd dologidőben mindenekelőtt a turisták játszótere. Egyik kedvenc időtöltésük az úgynevezett vason napozás, ehhez nem másznak magasra, legfeljebb az első kandeláberek aljáig. – Nem túl forró? – vetettük fel egy párnak ékes angolságunkkal, de nem volt az. – Pont jó – tudatták megnyugtatólag. A jelek szerint fotózkodni is jobb a helyi környezetből kiemelkedve, még úgy is, hogy az ember legfeljebb egy emeletes ágy emeletének magasságáig hág fel a meredélyen: senki nem úszik bele a képbe, így hiba nélkül rajzolódik ki a portré távoli hátterében a Siklós Mária-féle nemzeti mauzóleummal ékes soroksári Duna-sor.

A Szabadság hídon készített fotógalériánkat ide kattintva nézhetik meg >>>

Mindent egybevetve egyetlen csoportosulást hallottunk magyarul beszélni, egy fiatal nőt és egy kislányt. Éppen piknikeztek a híd közepén, egy almás-körtés pokrócon. De miért pont itt? Miért nem, mondjuk a Múzeumkertben vagy a Gellérthegyen? – firtattuk, mire a lány tudatta, hogy mert itt sokkal izgalmasabb. Az előbb is itt jött például egy szirénázó tűzoltóautó, hat tűzoltóval (hogy lekönyörögjön néhány hídmászót – árnyalta az esetet keresztanyu). 

Már egy órája sompolyogtunk fel s alá a hídon, de igazi nagy vagányokat nem láttunk. Éppen kezdett volna kiülni ábrázatunkra az unalom, amikor egy holland ifjú végre megmentette a helyzetet. Nagy rössel lódult neki, és csak ment, ment szüntelen, meg-megállva. Már csak tíz méterre volt a turulos oszlopzattól, akkor fordult vissza. - How was it? – szegeztük neki a lehető legadekvátabb kérdést a landoláskor.  – Nice  – mondotta ő, és látszott, hogy szívéből beszél.  

A jogi helyzet

"A híd a gyalogos forgalom számára továbbra is megnyitott terület, így az azon való tartózkodás, illetve a hídelemekre történő felmászás, amennyiben az nem riadalomkeltés vagy mások megbotránkoztatása céljából történik, nem minősül szabálysértésnek. Amennyiben a hídelemekre történő felmászás önkárosítási céllal történik, a rendőrség biztonsági intézkedés keretében megteszi a szükséges és indokolt lépéseket. Tájékoztatjuk továbbá, hogy az elmúlt időszakban a Budapesti Rendőr-főkapitányság járőrei több esetben is felhívták a hídelemekre felmászó fiatalok és turisták figyelmét a balesetveszélyre" – tájékoztatta lapunkat a BRFK illetékese.

Kedden azonban a Fővárosi Önkormányzat már arról tájékoztatta az Inforádiót, hogy "élet-, és balesetveszélyes, éppen ezért tilos a híd tartópilléreit összekötő hídelemekre, műtárgyakra, hídtartozékokra felmászni, ezt ugyanakkor az utóbbi napokban több magyar és külföldi állampolgár is megtette. Éppen ezért a híd fenntartásáért felelős Budapest Közút Zrt. a híd több pontjára angol és magyar nyelvű figyelemfelhívó és a veszélyre figyelmeztető táblákat helyezett ki." A Főváros azt is közölte, a közterület-felügyelő azonnal felszólítja azt, aki a figyelmeztetés ellenére mégis felmászik a hídelemekre. A felszólítást a Budapest Közút hídmestere is megteheti, ő ugyanakkor nem hatósági személy, ezért ha valaki nem tesz eleget a kérésének, akkor a hídmester értesítheti a rendőrséget. (F. G.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.