Magánnyomozott a nyilvántartásban a NAV osztályvezetője

Hat rendbeli hivatali visszaéléssel vádolja a NAV egy volt főosztályvezető-helyettesét, aki még osztályvezetőként ügyvéd ismerőse kérésére jogosulatlanul kért le különböző adatokat az adóhatóság nyilvántartásaiból, majd azokat továbbította az ügyvédnek.
A Fővárosi Főügyészég közleménye szerint a vádlott 2010 óta volt a NAV osztályvezetője Budapesten. Munkaköréből adódóan a NAV szinte valamennyi iratához és nyilvántartási rendszeréhez hozzáférése volt.

Ügyvéd ismerőse, aki immár az ügy másodrendű vádlottja, 2011 októbere és 2012 februárja között több alkalommal rávette az osztályvezetőt, hogy bizonyos cégeknek nézzen utána a NAV nyilvántartásaiban, kísérje figyelemmel a velük kapcsolatos hatósági eljárásokat, és mindenről tájékoztassa őt. Az összesen hat céget érintő, többszöri jogosulatlan adatkérés eredményéről az osztályvezető telefonon tájékoztatta a másodrendű vádlottat, ezáltal jogtalan előnyt biztosítva számára.

Mint azt az ügyészség közleménye sejteni engedi, a védő a bennfentes információk felhasználásával vélhetően magasabb összeget számlázhatott ügyfeleinek, másfelől szájról szájra terjedő jól értesültsége miatt több megbízást is kaphatott.

A Fővárosi Főügyészség a volt adóhatósági vezetőt hat rendbeli hivatali visszaélés bűntettével, ügyvéd társát pedig ezen bűncselekményekre való felbujtással vádolja.

A sors fintora, hogy az osztályvezetőt kevéssel a vádiratban felsorolt törvénysértések elkövetése után főosztályvezető-helyettessé léptették elő. Lelepleződése után viszont rövid úton megváltak tőle.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.