Ma kezdődött az ároktői banda ügyének másodfokú tárgyalása

Az elsőfokú ítélet ismertetésével elkezdődött az ároktői banda ügyének tárgyalása Szegeden csütörtök délelőtt.

A Fővárosi Törvényszék januárban hozott elsőfokú ítéletet az ároktői bandaként elhíresült hat vádlott ügyében. Idős emberekhez törtek be, és kettőt olyan súlyosan bántalmaztak, hogy belehaltak sérüléseikbe. Három vádlott életfogytiglant kapott, közülük kettőt a bíróság kizárt a feltételes szabadság lehetőségéből. A három másik vádlottat húsz-, tíz- és nyolcéves szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság.

Az ítélet ellen az ügyész, valamint a vádlottak és védőik is fellebbeztek, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára. Az ügyben az Országos Bírói Hivatal döntésének megfelelően - hatvan másik esettel egyetemben - a Szegedi Ítélőtábla jár el.

A tárgyalás elején az elsőrendű vádlott bejelentette, részben a bűnösségére is kiterjedő vallomást akar tenni, a táblabíróság azonban elutasította indítványát.

Somodi János ügyész perbeszédében az elkövetők öncélú, embertelen brutalitását emelte ki.

Az idős emberekkel szemben kirívó gátlástalansággal elkövetett, Magyarországon szinte példa nélküli bűncselekmények a kiszabottnál súlyosabb büntetés kiszabását indokolják annál a négy vádlottnál, akiket nem tényleges életfogytiglannal sújtott az elsőfokú bíróság – mondta az ügyész.

A Fővárosi Törvényszék két vádpontban hozott felmentő ítéletet. Somodi János hangsúlyozta, ezek a bűncselekmények is a vádlotti körhöz köthetők, az elsőfokú ítélet szerint azonban nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, melyikük vett részt ezekben. A törvényszék mérlegelését nem lehet eredményesen támadni, ezért az ügyészég e vádpontokban visszavonta fellebbezését - tudatta.

A tárgyalás délután a védők perbeszédeivel folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.