galéria megtekintése

Leukémiásan, káromkodva tesz meg mindent a beteg gyerekekért

5 komment


Pap Nikoletta

Élet vagy halál? – kérdezték orvosai Hankó Pétertől. A válaszról és következményeiről szól Hangya Peti szókimondó blogja, a leOKémia.

„Egy újabb komoly feladatra kaptam ma megbízást. Kézen kell fognom a kis feleségem, és el kell mennem óvodába az unokákért." Ezzel a furcsa mondattal kezdte el a blogolást Hankó Péter, alias Hangya Peti idén február 26-án. Első hallásra nem nagy ügy, csakhogy a lánya 13, a fia pedig még csak 8 éves. A leendő unokákért elmenni az óvodába igazán távoli cél.

A 47 éves, kétgyerekes szentendrei családapa a leOKémia blog indításának napján vonult kórházba, ahol egy hónapig látták vendégül „egy déli fekvésű Szent László-szigeteki apartmanban". A leukémia gyanúja tavaly áprilisban merült fel, de Hankó akkor még az alternatív gyógyászatban bízott. Karácsonykor jött az első nagyobb visszaesés, amely miatt majdnem lemaradt élete nagy álmáról: az argentínai footgolf-világbajnokságról. Hogy sok tipródás után, saját felelősségre végül kiutazott (kvázi immunrendszer nélkül), merész döntés volt, ám ma már úgy véli, megmentette az életét.

„Volt egy kulcsmomentuma ennek az utazásnak: elmentünk a híres La Boca negyedbe, beültünk egy étterembe, és volt néhány perc, amikor senki nem szólt semmit, csak élveztük a pillanatot. Ott ült mellettem egy haverom, aki egyszer csak azt mondta: életemben nem láttam még ilyen boldog embert, mint te. Pedig nem csináltam semmit" – mesélte nekünk egy nagy pohár ásványvíz mellett egy napsütötte szentendrei délutánon.

 

Az utazásról Péter jobb eredményekkel tért haza, az öröm azonban nem tartott sokáig, néhány hét múlva a vérkép „elromlott", ezért az orvosai egyszerű választás elé állították: vagy őket, a nyugati orvoslást választja, vagy két hónapon belül meghal. „Két másodperc alatt meghoztam a döntést, hogy melyik útra lépek" – emlékszik vissza. Ezzel a döntéssel elkezdődött az első, mintegy egy hónapon át tartó kemoterápiás kezeléssorozat, és megszületett az első Hangya-bejegyzés.

Hankó Péter célja az unokázás és Hangya Peti Szeretet Bankjának felépítése
Hankó Péter célja az unokázás és Hangya Peti Szeretet Bankjának felépítése
Reviczky Zsolt / Népszabadság

„Amikor elkezdtem írni a blogot, voltak, akik azzal jöttek, hogy milyen jól kitaláltam magamnak ezt, mert így kiírhatom magamból az egészet. De én nem terápiát akartam csinálni, az nagyon hollywoodi lenne, egyszerűen csak szórakoztattam magamat és az embereket" – vallja be Hangya Peti, aki bár marketing- és PR-szakember, a saját oldalát mégsem reklámozta.

Csak az ismerősöket hívta meg az olvasásra, mert ezzel a coming outnak is beillő első bejegyzéssel akarta megúszni, hogy napokig folyamatosan a telefonjáért kelljen kapkodnia – kevesen tudtak ugyanis a leukémiájáról. Azért heteken belül kiderült, hogy a szabadszájú, életigenlő, bevallottan infantilis stílusban írt internetes napló mégiscsak egyféle gyógyszer, és nem csak a szerzője számára. Az első köszönőlevelet négy bejegyzés után kapta egy másik leukémiás betegtől, egy hónap múlva pedig meghirdette az első „klikkgyűjtő" játékot.

Péter ötlete az volt, hogy ha eléri az 50 ezer oldalletöltést, forintosítja, és ebből az összegből vesz néhány játékot a „szemközt lakó kis kopasz kollégáknak", azaz a Szent László Kórház gyermekhematológiai és őssejt-transzplantációs osztálya betegeinek. A célt napokon belül túlteljesítették. – Hintalovat, plüssmackót, könyveket, videojátékot akartam venni, mire megkérdezték tőlem a nővérek és ott dolgozó pszichológusok, jártam-e már a gyerekosztályon, tudom-e, hogy mi van ott? – emlékszik vissza Péter, akinek megengedték, hogy körülnézzen. Mint mondja, két-három üvegfalú sterilszobánál többet nem volt képes megnézni, annyira sokkolta a gépekre kötött gyerekek látványa.

Gyorsan kiderült, mire van valóban szükség: a kemoterápiás kezeléshez szükséges speciális pumpákra, amelyekkel precízen, biztonságos módon lehet adagolni a gyógyszert. A készülék szabályozza a cseppszámot és az időt, ami alatt a szer lefolyik. Jelzi az elakadásokat és kizárja a légbuborékokat. A pontos adagolás azért fontos, hogy a gyerekek szervezetét ne terheljék fölöslegesen.

– Megkérdeztem, mennyibe kerül egy ilyen. Azt mondták, olyan 400 ezer forint. Jól van, nekem van kétszázezer, kell még egyszer ennyi.

Aznap este írt egy beszámolót arról, amit látott, és közölte, hogy ezt a projektet végig fogja vinni. – Mire elkezdődött egy aznap esti meccs, már volt 700 ezer forintja, öt-hat nappal később összejött négy gépre való. A műszerek átadását átélve Péter érezte, hogy ezt a dolgot képtelen lesz abbahagyni. „Nem is akarom, de nem is merem" – mondja. Ez a segítő munka erősítő tápszerként hat rá. Az átadás után Hankó Péterben megfogalmazódott a Hangya Peti Szeretet Bank alapgondolata.

Hankó az önironikus, válogatott káromkodásokban sem hiányt szenvedő blogjában nem kíméli az orvostársadalmat, kíméletlenül megírja csalódásait, de a nővérekről mindig jó szívvel emlékezik meg. Legnépszerűbb bejegyzésében a fekete ruhás mozgalom melletti kiállásáról ír. A poszt után voltak olyan nővérek, akik csak azért látogatták meg, hogy „megnézzék maguknak" azt a bizonyos Hangya Petit, aki úgy ír róluk, mint pótanyákról, varázserejű tündérekről, akik egy szelíd érintéssel újból embert csinálnak a húskupacból.

Méreg a kórra

A leukémia, más néven fehérvérűség a csontvelőben lévő vérképző sejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése. A legtöbb esetben a felszaporodott, kóros leukémiás sejtek nagy számban megjelennek a vérben is. A betegség kialakulásának oka jórészt ismeretlen. A kemoterápiás kezelés során a beteg szervezetébe sejtmérgeket, citosztatikumokat juttatnak, amelyek a rákos sejteket legyengítik és elpusztítják. Ezekre a szerekre főleg a gyorsan szaporodó, burjánzó sejtek érzékenyek, úgy, mint az emésztőrendszer sejtjei, a hámsejtek (bőr, hajhagymák), az ivarsejtek és a vért alkotó sejtek. A mellékhatások ennek tudhatók be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.