Megszámolták India leopárdjait

De a foltjaikat nem. A szubkontinensnyi ország vadonjaiban a kutatók becslése szerint mintegy 12-14 ezer leopárd él. Populációjuk egészséges és stabil, a hosszú távú fennmaradáshoz pedig az életterüket is óvni kell.

Az ország a nagymacskák egyik utolsó fontos élőhelye. Hogy az állatok hosszú távon is fennmaradjanak, életterük nagyobb védelmet igényel.

Állatkertből kiszabadult leopárdot kapnak el az indiai Kamlapurban. Az életterüket óvni kell
Állatkertből kiszabadult leopárdot kapnak el az indiai Kamlapurban. Az életterüket óvni kell
Pawan Kumar / Reuters

A nagyszabású leopárdszámlálás során a szakértők 350 ezer négyzetkilométernyi erdőt vizsgáltak át, és 17 142 fotót készítettek, amelyeket elemeztek. Ez az első alkalom, hogy felbecsülték az Indiában élő vad leopárdok számát - írja a Spiegel Online.

A kutatás során 7910 állatot számoltak össze a kutatók. Ezt a számot egészítették ki további megfigyelésekből, fotódokumentációkból és mancslenyomatok regisztrálásából származó információkkal. Indiában ezzel a módszerrel mérik fel a tigrisállomány nagyságát is.

Az indiai szakértők szerint a leopárdok széles körben elterjedtek az országban. Az eredmények arra utalnak, hogy a populáció egészséges és stabil. A jó hírek ellenére a tudósok a kormány segítségét kérik a leopárdok életterének megóvásához, hogy a faj hosszú távon fennmaradhasson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.