galéria megtekintése

Európai díjat nyert a magyar diák fejlesztése

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 28. számában
jelent meg.


Pap Nikoletta
Népszabadság

Előbb hazai pályán szerzett első helyezést, majd az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén nyert bronzérmet Zsombori Balázs egy olyan szoftverrel, mely néhány érintéssel képes ledönteni a beszédképességüket elvesztett emberek köré épült láthatatlan falakat.

A 19 éves diák tavalyelőtt kezdte el fejleszteni PictoVerb névre keresztelt szoftverét, melyhez a késztetést egy betegség miatt megnémult ismerőse adta. Balázs a Népszabadságnak elmondta, nagyon megérintette, hogy a hölgy már több éve nem tudott szeretteihez szólni, így (az ő megfogalmazása szerint) teljesen bezáródott a saját világába.

Zsombori Balázs
Zsombori Balázs

Ekkor jutott eszébe, hogy a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolában és otthon, önszorgalomból elsajátított tudását mások megsegítése érdekében is kamatoztathatná. Balázs arra gondolt, hogy készít egy bárki számára elérhető és megfizethető programot, mely az ember helyett, de az ember szándékainak megfelelően szólal meg. Így született meg a PictoVerb első verziója. Azé a programé, mely egyszerű kezelhetőség mellett nyelvtanilag helyes mondatokat képes alkotni az okostelefon vagy a táblagép kijelzőjén megjelenő piktogramok megérintésével, így írni-olvasni tudás nélkül is használható.

 

A szoftverrel Balázs előbb megnyerte a Magyar Innovációs Szövetség Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyét, majd harmadik helyezést ért el Prágában, az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén. A megmérettetésen 37 ország 126 tanulója vett részt, és nemcsak a professzorokból álló zsűrit, hanem a „civil” érdeklődőket is lenyűgözhették. Balázsnak az utóbbi is sikerült.

– Kétméteres standoknál mutathattuk be a projektjeinket, és mindenki próbálta magára vonni a látogatók figyelmét. Azt vettem észre, hogy a cseh látogatók nem szívesen beszélnek angolul, ezért cseh nyelven szólaltattam meg a programot. Mikor ezt meghallották, olyan sokan gyűltek körém, hogy többször is meg kellett kérnem az érdeklődőket, szorítsanak helyet a zsűrinek is – meséli az ifjú feltaláló, akit négy napon át, hat körben, egyenként harminc percig interjúztatott a nemzetközi zsűri, s végül dobogós helyezést ért el.

A verseny után hatalmas lett az érdeklődés a program iránt. Zsombori Balázst rengeteg család kereste meg, akik beszédkészségüket elvesztett, abban valamilyen fokban gátolt vagy veleszületett rendellenesség miatt megszólalni képtelen rokonuknak szerettek volna segíteni a szoftverrel. Ők lettek a szoftver első tesztelői, az ő igényeiknek, észrevételeiknek és javaslataiknak megfelelően fejlesztette tovább Balázs a programot, mely hamarosan bárki számára elérhető lesz okostelefonra vagy táblagépre.

– Fontos volt, hogy olyan befektetőt találjunk Balázs programjához, aki egyetért velünk abban, hogy a PictoVerb termékcsaládot minél több ember számára elérhetővé kell tenni, megfizethető áron, és ez sikerült is – mondja Prim Gabriella, a PictoVerb marketingmenedzsere, aki Balázsnak segít missziója teljesítésében. – A program 4-6 hét múlva lesz elérhető, jelenleg az utolsó simításokat végzik a grafikus felületen.

A heteken belül elérhető alapprogram (és annak 15 napos, ingyenes próbaverziója) bármilyen operációs rendszerrel rendelkező okostelefonra vagy táblagépre letölthető lesz. A programban úgy lehet lapozgatni, mint egy témakörökre bontott képes szótárban. Külön tematikus blokk szolgál az ápolás során leggyakrabban szükséges mondanivaló kifejezésére, illetve a hétköznapokban felmerülő kommunikációs szituációkra, mint például az étkezés, öltözködés és tisztálkodás.

Sőt, az érzelmek is kifejezhetőek verbálisan a program segítségével mind kijelentő, mind tagadó, mind kérdő formában, s mindezt férfi- vagy női, illetve gyermekhangon is. A program könnyen kezelhető nagy, jól hozzáférhető és egyértelmű szimbólumokat használó gombjai segítségével. Egy következő ütemben bocsátják majd ki azt a verziót, melyben már nemcsak képek segítségével lehet kommunikálni, szöveget is be lehet gépelni, azt el lehet menteni és bármikor visszajátszani. A rendszer teljesen testre szabható, hogy mindenki a saját szükségleteinek megfelelő tartalmat állíthasson össze.

További információkért látogasson el a PictoVerb honlapjára!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.