Holland gumikacsával harcolnak a korrupció ellen a brazilok

Florentijn Hofman holland művész plagizálással vádolja brazil tüntetők egy csoportját, akik az ő felfújható gumikacsájához nagyon hasonló kabalával tiltakoznak Dilma Rousseff miniszterelnök ellen.

Hofman óriási, felfújható gumikacsája a világ több országában tett látogatást. 2007 óta járt többek közt Japánban, Új-Zélandon és Brazíliában is. A kacsa egy példánya egy Sao Paulo-i üzemben készült. Ahogyan a brazil tüntetők szintén hasonló felfújható madara. A gyár tulajdonosa tagadja, hogy kiadták volna a terveket - számolt be a BBC.

A 12 méter magas, 9 méter széles kacsa itt épp Pittsburghben vendégeskedett 2013. szeptemberében.
A 12 méter magas, 9 méter széles kacsa itt épp Pittsburghben vendégeskedett 2013. szeptemberében.
Jason Cohn/ Reuters

A brazil tüntetéseken felbukkanó kacsa valóban feltűnően hasonlít Hofman munkájához, azonban a szeme helyén egy iksz van, a begyén pedig egy portugál felirat: "Chega de pagar o pato" - "Nem fizetünk többet a kacsáért" vagyis "Nem fizetünk többé azért, ami nem a mi hibánk".

A méretes madarat a FIESP, az egyik befolyásos brazil ipari csoport használja tavaly szeptember óta a korrrupció és a magas adók elleni harc jelképeként. A múlt hónapban számos, a miniszterelnök elleni demonstráción is feltűnt a sárga gumijáték.

"Ez teljesen megegyezik a mi dizájnukkal, és a mi különleges műszaki eljárásunkkal készült" - adott hangot felháborodásának a BBC-nek nyilatkozva Hofman. "Azzal, hogy megváltoztatták a szemét, nem változtatták meg a műszaki terveket, a formáját, vagy a csőrét.

Mielőtt a holland kacsa egy kiállítás részeként feltűnt Brazíliában, Hofman madarának egy változatát legyártották egy Sao Paulo-i üzemben.

A gyár tulajdonosa, Denilson Sousa a BBC megkeresésére azt mondta, hogy egy új kacsát készítettek, de a dizájnt nem másolták a korábbi szárnyasról.

Sanghajban 2014. októberében úszkált Hofman műtárgya
Sanghajban 2014. októberében úszkált Hofman műtárgya
Aly Song / Reuters

 

"Nem kockáztatnám a jó hírünket" - tiltakozik a vádak ellen a tulaj. "Nagy gyakorlattal rendelkezünk az ilyen típusú munkákban, és ez egy nagyon egyszerű dizájn. Miért ne szántunk volna rá négy órát, hogy újratervezzük?"

Hofman szerint azonban a gyár "nem hozott bölcs döntést" és meg van győződve róla, hogy ez az eset "ugyanannak a tervnek jogtalan felhasználása, ami a szerzői jog megsértését jelenti."

A FIESP szóvivője kijelentette, hogy őket biztosították róla, hogy a dizájn eredeti.

A csoport kedden 5000 gumikacsát helyezett el a brazil fővárosban a nemzeti kongresszus főépületének közelében és ugyanezen a napon egész oldalas, a kacsát ábrázoló hirdetéseket tett közzé a brazil lapokban.

Az ellenzékiek azért támadják Roussefft és követelik a lemondását, mert szerintük manipulálta a kormányzati számlákat, hogy eltitkolja az egyre növekvő deficitet. Az elnök pártjának koalíciós partnere kedden kivált a kormányból. Ezzel a lépéssel valószínűleg megszűnt az a támogatottsága, amivel elkerülhetnéa felelősségre vonást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.