Lecsukták a megvesztegethető börtönőrt

Ötvenezer forintért csempésznek mobiltelefont a raboknak a börtönőrök. Legalábbis azok, akik a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági ellenőrzésein megbuktak.

Megbízhatatlannak bizonyult a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet egyik biztonsági felügyelője a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) megbízhatósági vizsgálatán. Még december 13-án kereste meg őt a védelmi szolgálat munkatársa, és rábeszélte, hogy némi anyagi ellenszolgáltatás fejében, „tiltott tárgyat” (úgy tudjuk: egy mobiltelefont a hozzá való kártyával) csempésszen be a fegyintézet egyik fogvatartottjának. A börtönőr 50 ezer forintot kért és kapott a postamunkáért.

Később az NVSZ munkatársa felfedte kilétét, a börtönőr pedig lemondott szolgálati viszonyáról. A bíróság példátlan gyorsasággal hozta meg ítéletét a megbízhatatlan börtönőr ügyében. A Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa hétfőn – azaz szinte napra pontosan egy hónappal a leleplezése után – a felügyelőt jogerősen 1 év 8 hónap börtönfokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre, két év közügyektől eltiltásra és lefokozásra ítélte.

A 2011-ben létrejött Nemzeti Védelmi Szolgálatot törvény hatalmazza fel kisebb bűncselekmények elkövetésére annak érdekében, hogy kiderítsék: a „védelmük alatt álló” szervezetek munkatársai közül kik azok, akik hajlandók szemet hunyni a törvénytelenségek felett, sőt pénzért maguk is bűncselekményt elkövetni. A szolgálat munkatársai a nem megbízható rendőrök, fegyőrök, valamint más hivatásosok és közalkalmazottak lefülelése érdekében bárkit megkísérelhetnek megvesztegetni, vagy kisebb bűncselekményeket, közlekedési szabálysértéseket követhetnek el, hogy kiderüljön, éles helyzetben szak- és jogszerűen intézkednek-e, akiknek ez a dolguk.

Köztudomású, hogy a börtönökben csak annak nincs saját mobiltelefonja, aki nem akarja, hogy legyen. Tavaly áprilisban is történt egy a mostanihoz hasonló eset, amikor a székesfehérvári fegyintézet munkatársa vállalta – szintén 50 ezer forintért – egy mobiltelefon célba juttatását. Úgy tűnik, annak a lebukásnak a híre nem jutott el a zalai fegyőrökhöz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.