„Lányokat nem szabad megütni, még egy szál virággal sem”

Gyerekekkel forgattak egy a nőkkel szembeni erőszakot ellenző kampányvideót Olaszországban.

Egy olasz hírportál szerkesztői kíváncsiak voltak, hogy mi történik, ha kisfiúkat arra kérnek, üssenek meg egy lányt. A gyerekek reakciójának bemutatásával azt akarják bizonyítani, hogy a 8-11 évesek még őszintén hiszik, hogy igazi férfi nem üt meg nőt.

A videóban szereplő kisfiúkat először arról kérdezik, mik szeretnének lenni nagykorukban: tűzoltó, pék, focista, pizzaszakács – felelik határozottan, és meg is tudják indokolni, hogy miért.

Majd váratlanul felbukkan egy kislány, akire a fiúk meglepetten, de koruknak megfelelően reagálnak. A gyerekeket megkérdezik, hogy mi tetszik nekik Martinán, majd megkérik őket, hogy simogassák meg a lány karját, érintsék meg az arcát és így tovább. A fiúk először zavarba jönnek, de végül egyre bátrabban teljesítik, amire kérik őket. Aztán a kamera másik oldalán álló felnőtt egyszer csak azt kéri: üsd meg!

A válasz habozás, csodálkozás, zavart nevetés, majd minden esetben „parancsmegtagadás”. A kisfiúk nem teszik meg, amire kérik őket, többszöri felszólításra sem. Végül a stáb megkérdezi, miért nem ütik meg Martinát?

A válaszok, a teljesség igénye nélkül: „Miért? Mert ő egy lány! Ilyet nem tehetek”; „Nem akarok neki fájdalmat okozni”; „Mert az erőszak ellen vagyok”; „Mert, ahogy mondani szokták: Lányokat nem szabad megütni, még egy szál virággal sem. Egy csokornyival sem.”

Bár az ilyen kampányokat sokszor kritizálják, mondván, hogy megrendezett jeleneteket adnak elő, mégis, készítői szándéka szerint érdemes elgondolkodni azon, hogy mikor, hány éves korban változik meg az emberek gondolkodása annyira, hogy felnőtt korukban érzéketlenek lesznek az erőszakra, és maguk is megengedhetőnek találják a pofonokat. Függetlenül attól, hogy nő vagy férfi-e az elkövető és az áldozat – de ezt már mi tesszük hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.