Budapest küzd az árral

Eseménydúsnak bizonyult a nemzeti ünnep utáni hétfő reggel a BKK életében. A járatritkítások és újabb felújítások híre mellett a reggel óta zuhogó esővel is küzdenek.

A budapesti tömegközlekedést több ponton is megakasztotta hosszabb-rövidebb időre a nagy mennyiségű eső. Több vonalon is pótlóbuszok közlekedtek a villamosok helyett, illetve módosított útvonalon jártak egyes járművek.

A délelőtt folyamán lezárták a Maglódi utat a Jászberényi út és a Kocka utca között. A 28-as, a 28A villamos helyett a Sörgyár és a Kada utca/Maglódi út között pótlóbusz közlekedett módosított útvonalon. A 37A villamos egy ideig nem érintette a Sörgyár végállomást.

A 3-as és a 62A villamos helyett Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér) és az Örs vezér tere között pótlóbusz közlekedett. 

Lezárták a XVI. kerületi Arany János utcát a Sasvár utca és a Margit utca között, mert víz öntötte el az útpályát. A 44-es autóbusz terelve közlekedett, nem érintve a Margit utca, a 46-os autóbusz pedig a Margit utca és a Sasvár utca megállót.

Kollégáink beszámolói szerint Óbudán is több helyen okozott problémát az utakon összegyűlt esővíz. 

Megkeresésünkre a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Központi Ügyelete arról tájékoztatta a Népszabadságot, hogy hozzájuk is több helyszínről érkezett bejelentés, így a X. kerület, Maglódi útról és a XIII. kerület, Béke térről is.

A Maglódi úton az okozza a problémát, hogy a záporvíz túlterhelte a szennyvíz-gyűjtőcsatornát, így az út mélyebb fekvésű szakaszain megállt a víz, úgynevezett felszíni elöntés jött létre. 

Ezek jellemzően mélyebben fekvő területeken alakulnak ki, de a vízelvezető csatornák kapacitása is befolyásolja, hol gyűlhet össze a víz. A megszokottnál több vizet a csatorna-, illetve árokrendszerek csak késleltetve képesek elvezetni.

A visszatérő jellegű problémákat részben az okozza, hogy az utcai szemét és hordalékok eltömítik a víznyelő aknákat. Az FCSM megerősített szolgálattal készül a csapadékos időszakokra. Ilyenkor több mozgósítható munkatársuk vethető be a víznyelőaknák tisztítására.

A társaság ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a fővárosban jelentős területein hiányzik a megfelelő kapacitású csapadékvíz-elvezető rendszer.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.