Különleges skorpióhal érkezett a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumába

Lila skorpióhal (Rhinopias eschmeyeri) érkezett a nyírségi állatpark tengeri akváriumába.

A halritkaságot most először mutatják be Magyarországon - közölte Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark szóvivője pénteken az MTI-vel.

A lila skorpióhal levélre emlékeztető mintázata segítségével könnyedén elbújik a kíváncsi szemek és a ragadozók elől. A feje tetején elhelyezkedő szemei segítségével közel 360 fokos látószöget lát be. Az állat különlegessége, hogy szinte sohasem úszik: mellúszói segítségével inkább kúszva mozog, s a vízben ringatózva - tökéletes álcája segítségével - cserkészi be áldozatát. Amennyiben messzebb van a kiszemelt hal, hirtelen ugrással kapja el azt.

Táplálkozásában nem fogait használja, hanem hatalmasra tátható szájának gyors kinyitásával, vákuum segítségével szippantja be táplálékát. Képes bőrének a külső rétegét levedleni, és így megszabadulni a lassú életmód miatt rá tapadt algáktól és parazitáktól.

Az internetes irodalom szerint a skorpióhal-félék az Indiai-óceán és a Csendes-óceán part menti vizeiben, a korallzátonyok mentén mindenütt gyakoriak. Elterjedési területük Afrika keleti partvonalától kezdve Pápua Új-Guineán és Ausztrálián keresztül a Fülöp-szigetekig és a Csendes-óceán nyugati fekvésű szigetvilágáig tart.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.