Kórokozók melegágya a munkahely

Billentyűzet, kilincsek, a hűtőszekrény vagy a mikrohullámú sütő fogantyúja - mind hemzseg a kórokozóktól. Nem árt tehát elővigyázatosnak lenni, a fertőzések ugyanis az egész munkahelyen gyorsan terjedhetnek, amikor az alkalmazottak ebédet melegítenek, kávét főznek, vagy egyszerűen csak gépelnek.

A kutatók közel ötezer mintát gyűjtöttek hat hónap alatt olyan irodaépületekben, ahol több mint 3 ezer alkalmazott dolgozik. Az épületekben ügyvédi irodák, telefonos ügyfélszolgálatok, valamint egészségügyi, biztosítási és gyáripari vállalatok működnek.

A kórokozók magas koncentrációját mutatták ki az étkezők csaptelepeinek 75 százalékán, a mikrohullámú sütők 48 százalékának fogantyúján, a billentyűzetek 27 százalékán, a hűtőfogantyúk 26 százalékán, a víztartályok gombjainak 23 százalékán és az étel-ital automaták gombjainak 21 százalékán – írja a Medipress.

A Kimberly-Clark tisztítószergyártó vállalat megbízásából készült kutatást Charles Gerba, az Arizonai Egyetem mikrobiológus professzora vezette. A professzor elmondta, hogy sokan tisztában vannak a kórokozók veszélyével a mosdókban, de az olyan területeknek, mint az étkező, a konyha vagy a társalgó, nem szenteltek elég figyelmet. Az eredmények azt mutatják, hogy a fertőzések az egész munkahelyen terjedhetnek, amikor az alkalmazottak ebédet melegítenek, kávét főznek, vagy egyszerűen csak gépelnek a billentyűzeten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.