Korán serdülnek a lányok - de ennyire?

Egyre korábban, akár már hétévesen elérik a serdülőkort az amerikai kislányok - állítja egy tanulmány, amely összefüggést mutatott ki a nemi érés és az elhízás között.

A korai pubertás jeleit lehetett felfedezni a hétéves kislányok körülbelül 15 százalékánál a mellnövekedés beindulásával és a nyolcévesek csaknem 20 százalékánál a fanszőrzet megjelenésével - olvasható az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia Pediatrics című folyóiratában megjelent tanulmányban.

Hétéves korban minden tizedik (10,4 százalék) fehér kislánynál, csaknem minden negyedik (23,4 százalék) fekete kislánynál és a hispán kislányok 14,9 százalékánál látszottak a pubertás jelei. Nyolcévesen származástól függetlenül a kislányok 19,1 százalékának volt fanszőrzete, de ez az arány 31,6 százalékra ugrott a feketék és 18,9 százalékot ért el a hispánok között.

A kutatók nem képeztek országos mintát és nem adtak magyarázatot a korai pubertás okaira sem, de felhívták a figyelmet arra, hogy az elhízás és egyes kémiai anyagok befolyásolhatják ezt a fiziológiai jelenséget.

A tanulmány egyik szerzője, Frank Biro szerint a növekvő elhízási arány lehet az egyik fő oka annak, hogy felgyorsult a gyermeklányok nemi érése. Kutatócsoportja megállapította, hogy a nagyobb testtömeg indexű (BMI) kislányok hét- és nyolcéves korukban nagyobb valószínűséggel lépnek be a serdülőkorba, mint vékonyabb társaik.

A szellemi és érzelmi érést jóval megelőző, korai pubertás számos negatív következménnyel járhat a lányok fizikai és lelki egészségére. A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy sokszor magas artériás vérnyomással és megemelkedett vércukorszinttel párosul, ami gyakran cukorbetegségre utal. Biro szerint a hosszabb ideig menstruáló nőknél nagyobb az emlőrák kockázata is. Korábbi tanulmányok pedig rámutattak arra hogy a túl korai nemi érés együtt járhat megszaporodó pszichés problémákkal, depresszióval, társadalmi beilleszkedési nehézségekkel, függőségekkel (dohányzás, alkohol, drog), idő előtti szexuális kapcsolatokkal és korai terhességekkel.

Egy tavaly publikált dán tanulmány európai kislányokból álló két mintán vizsgálta a nemi érést 15 év különbséggel, 1991 és 1993, illetve 2006 és 2008 között. Az a vizsgálat is megállapította, hogy a lányoknál 2006-ban 1,02 évvel korábban kezdődött a mellnövekedés, mint 1991-ben, és ugyancsak rámutatott, hogy ezt a testi fejlődést olyan kémiai anyagok befolyásolhatják, amelyek képesek megváltoztatni a hormonokat szabályozó endokrin rendszert.

Az amerikai kutatásba, amelynek eredményeit hétfőn tették közzé, 1239 kislányt vontak be az ország három térségében. New Yorkban a Mount Sinai School of Medicine, San Franciscóban a Kaiser Permanente egészségügyi társaság és Ohióban a Cincinnati Children Hospital végezte a vizsgálatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.