A lövöldöző anyja úgy érezte, a "gyerek nem százas"

Egész nap fürdött, sokat aludt, s azt képzelte, hogy figyelik és összesúgnak mögötte - ezt mondta a pécsi egyetem ámokfutójának anyja fia tárgyalásán. Az anya érezte, hogy mentálisan baj van gyermekével, ennek ellenére támogatta, hogy fia fegyvert vásároljon és lőni járjon.

A Baranya Megyei Bíróságon pénteken folytatódott a több ember ellen előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletének bűntettével vádolt G. Ákos büntetőpere. A férfi - aki a Pécsi Tudományegyetem gyógyszerész szakának első évfolyamára járt - 2009 november 26-án az egyik tanórán pisztollyal lelőtte hallgatótársát, a 19 éves D. Miklóst, és megsebesített egy másik diákot, valamint az órát vezető tanárt, s a közelben dolgozó takarítónőt. Utóbbiak közül ketten napokig életveszélyes állapotban voltak, s bár felépültek, valamennyien maradandó egészségkárosodást szenvedtek. G. Ákos a gyilkosságot követően telefonon felhívta rendőrséget, és megadta magát a helyszínre érkező kommandósoknak. A férfi azzal magyarázta tettét, hogy úgy vélte, társai összesúgnak mögötte, és gúnyolják őt.

Tavaly decemberben kezdődött az ügy tárgyalása, s akkor a sértettek és a bűntény tanúi tettek vallomást. Ezúttal a 24 éves vádlott anyját hallgatták meg. Az adóhivatalnál dolgozó 50 esztendős asszony elmondta, hogy fia udvarias, csendes, szorgalmas gyerek volt, ám 15 éves korára megváltozott. Az első aggódásra okot adó jelenség az volt, hogy G. Ákos egész nap csak fürdött, s olyan sokat volt vízben, hogy bőre kiszáradt, kirepedezett. Már akkor pszichológushoz fordult, később pedig mind gyakrabban pszichiáterhez járt. Évekkel később a fiú rendszeresen arra panaszkodott, hogy hallja amint a házban és nagyanyja szőlőjében a szomszédok róla bántón beszélnek. Ezért egyszer az egyik szomszédasszonyt az anya felkereste, és azt kérdezte tőle:

- A lelked üdvére mondd meg nekem, beszéltél te a lépcsőházban a fiamról?

A családdal jó viszonyban lévő szomszédasszony cáfolta a fiú állítását. Arra is volt példa, hogy G. Ákos egy 2009-es kánikulai napon azért nem kapcsolta be szobája légkondicionáló berendezését, mert úgy érezte a gépben kamera van, s azzal figyeli őt valaki. Az anya gyakran úgy érezte, hogy „gáz van" és fia „nem százas", ennek ellenére amikor G. Ákos 2008-ban bejelentette, hogy lövészklubba jár, majd 2009-ben fegyvert akart vásárolt, az anya - bár nem örült - támogatta fia szándékát. Amúgy G. Ákos tengerészként dolgozó apja hevesen ellenezte fia fegyvervásárlását, mivel katonaként szemtanúja volt annak, hogy egyik bajtársa pisztollyal öngyilkosságot követett el. Az anya a férjével folytatott a vitában ekképp érvelt:

- Hagyjad! Sehová sem jár. Legalább valami érdekli.

A pisztolyt G. Ákos a szülei pénzéből vette meg, s később ezzel a fegyverrel támadt társaira és az egyetem dolgozóira. Az anya szavaiból kiderült, hogy G. Ákosnak nem voltak barátai, és szerelmes egyszer sem volt. Amikor nagyanyja arról faggatta, hogy vannak-e lányok az egyetemen, akkor ő - anyja vallomása alapján - azt felelte:

- Nem érdekelnek ezek a dolgok. A mai lányok erkölcstelenek, csak a pénzre mennek.

Egyébként G. Ákos ámokfutása napján az anya - fia rossz kedélyállapota miatt - érezte, hogy baj lehet. Az asszony a bűntény előtt telefonált fiának, s azt mondta, ne menjen be az iskolába, inkább utazzanak el ketten Párizsba vagy Prágába, hisz olyan olcsó hétvégi utakat hirdetnek. G. Ákos azonban bement az egyetemre.

Az anya vallomása után levetítették azokat a felvételeket, amiket az egyetem folyosón lévő kamerái vettek fel a gyilkosság napján. Az egyik filmen az látszott, hogy G. Ákos kimegy a mosdóba, majd fél perc múlva előretartott fegyverrel kijön onnan, és belép az osztályterembe.

A tárgyalást elnapolták, a per április 6-án folytatódik. Akkor hallgatják meg a védelem által felkért két pszichiátert. Mint arról írtunk, a nyomozás során már megvizsgálta két pszichiáter G. Ákost, s az ő szakvéleményük szerint a vádlottat elmeállapota enyhe fokban korlátozza abban, hogy felismerje tetteinek társadalmi veszélyességét. Ez azt jelenti, hogy G. Ákos felelősségre vonható, s tettért akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtható. A védelem szakértői viszont úgy foglaltak állást, hogy G. Ákost súlyos fokban korlátozza elmeállapota. Az április tárgyaláson a két szakértői duó véleményének vitája ad majd munkát a bíróságnak. A védelem stratégiája egyértelműen az, hogy G. Ákos büntetését a vádlott elmeállapotára építve minimalizálják. Arra, hogy G. Ákost beszámíthatatlannak nyilvánítsák - az általunk megkérdezett jogászok szerint - aligha lehet számítani, hisz a 135-ös IQ-val rendelkező férfi sikeresen felvételizett az egyetem egyik legnehezebb szakára és képes volt ügyei intézésére.

G. Ákost a Baranya Megyei Bíróság épületébe vezetik, ahol folytatódik az ellene emberölés bűntette miatt folyó büntetőper tárgyalása
Pécs, 2011. február 4. G. Ákost a Baranya Megyei Bíróság épületébe vezetik, ahol folytatódik az ellene emberölés bűntette miatt folyó büntetőper tárgyalása. A vádirat szerint a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Biofizikai Intézetében 2009. november 16-án a vádlott lövöldözni kezdett, melynek következtében egy személy meghalt, hárman súlyosan megsérültek. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.