Kiselefánton hajtanak végre nyitott szívműtétet Münchenben

A világon eddig példátlan műtétre kerül sor a hét végén Münchenben: szívsebészek és állatorvosok egy csoportja nyitott szívműtétet hajt végre egy súlyos beteg kiselefánton. A müncheni Hellabrunn Állatkert egyik legifjabb lakója, a kéthetes Lola ritka rendellenességgel, lyukas szívvel született.

Hogy megmentsék a kiselefánt életét, a Müncheni Egyetem Gyermek-szívklinikájának doktoraiból és állatorvosokból álló 15 tagú csapat a világon eddig példátlan operációra vállalkozott: nyitott szívműtétet hajtanak végre Lolán.

– Ez Lola első és utolsó esélye. Ha a beavatkozás nem lesz sikeres, nem vádolhatjuk magunkat, mert többet nem tehettünk – mondta az állatkert egyik dolgozója a német Bildnek.

Az ötórás operációra az állatkertben kerül majd sor, ahol egy a humán gyógyászatban használatos tüdő-szív gépet állítottak fel a bébi elefánt számára. Az egyetemi klinika szóvivője elmondta, hogy orvosaik a szabadidejükben végzik el a műtétet, a gyermekkórház ellátása ettől függetlenül biztosított.

A Helabrunn Állatkertben most nagyon aggódnak Loláért, hisz 2010-ben már elveszítettek egy kiselefántot. Jamuna Toni öt hónapos korában pusztult el egy alattomos metabolikus és csontbetegségben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.