Kiderült, ki volt Hasfelmetsző Jack

126 évvel a kelet-londoni gyilkosságok után  sikerült azonosítani a történelem egyik leghírhedtebb gonosztevőjét.

1888 őszén legalább öt brutális gyilkosságot hajtottak végre London Whitechapel negyedében. A hírhedt sorozatgyilkos kilétével kapcsolatban az évek során rengeteg elmélet született.  Könyvek tucatjainak írói már száznál is több férfiről állították, hogy ő volt a sorozatgyilkos, köztük Viktória királynő egy unokájáról is. A legjobban elterjedt nézet szerint Hasfelmetsző Jack sebész volt, Trevor Marriott nyugalmazott brit detektív pedig azt állította, az elkövető tengerész volt.

Egyiküknek sem volt igaza. Az igazi Hasfelmetsző Jack nem más, mint Aaron Kosminski, lengyel származású fodrász, aki alig kétszáz méterre élt a harmadik gyilkosság helyszínétől a nővérével és két fivérével. 23 éves volt a gyilkosságok elkövetése idején.

A gyilkost egyik áldozata, Catherine Eddowes, vagyis a hölgy sála buktatta le, melyet egy brit amatőr detektív, Russel Edwards vásárolt meg egy aukción. A 48 éves férfit nagyon érdekelte a viktoriánus kori rejtély, és mivel úgy érezte, hogy ő maga nem tud érdemleges információt szerezni a birtokában lévő bizonyíték elemzéséből, Dr. Jari Louhelainen történelmi bűntények DNS-vizsgálatával foglalkozó szakértő segítségét kérte.

Louhelainen a legkorszerűbb DNS-elemző technológiáknak vetette alá a ruhadarabot, és kiderült, hogy nem csupán az asszony vére van rajta, hanem ondónyomok is. Az 1880-as években hat főbb gyanúsított volt, köztük Aaron Kosminski, ám annak ellenére, hogy még szemtanúk is vallottak ellene, a rendőrség kellő bizonyíték hiányában nem tartóztatta le az akkor 23 éves férfit.

„Fel kellett keresnem Catherine Eddowes egyik leszármazottját” – idézi a Daily Mail Edwards-t, aki egy a Hasfelmetszőről szóló dokumentumfilm segítségével találta meg Eddowes utódját. A nő örömmel adott DNS-mintát, melyek egyezést mutattak a sálon talált mintákkal. „Innen tudtuk, hogy a sál eredeti, és valóban ott volt a gyilkosság helyszínén 1888 szeptemberében és az áldozat vére van rajta. (...) Végül felkerestem egy fiatal nőt, aki Kosminski húgának, Matildának egyenesági leszármazottja, és ő is készségesen adott DNS-mintát.” 

Dr. Jari Louhelainen összevetette az áldozat és a feltételezett gyilkos, valamint a leszármazottak DNS-mintáit és tökéletes egyezést talált. „Az általam használt technika segítségével a DNS alapján még bizonyos etnikai és geográfiai adatokra is következtetni tudtam. Kiderült, hogy a DNS-tulajdonosa rendelkezett egy T1a1 haplotípusú génnel, mely jellemzően megvan az orosz zsidókban. Még azt is meg tudtam állapítani, hogy az illetőnek sötét színű volt a haja" - írja Dr. Jari Louhelainen.

Kosminski Lengyelországban született, súlyos mentális problémákkal küzdött: paranoiás skizofrén volt, akit hallucinációk gyötörtek. Elmegyógyintézetbe került, ott is halt meg 53 éves korában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.