Bomba miatt evakuáltak 20 ezer embert Kölnben

Húszezer embernek kellett elhagynia az otthonát, miután egy építkezésen kéttonnás robbanószerkezetet találtak. A második világháború vége óta ez a legnagyobb evakuálás a német városban.

A második világháborús bombát múlt hét csütörtökön a Mühlheimer híd mellett, a Rajna bal partján találták meg egy gázvezeték-fektetés közben. A szerkezetet szerda délután akarták hatástalanítani, ezért reggel megkezdték az érintett terület kiürítését. A bomba amerikai, évtizedeken át pihent öt méterrel a felszín alatt.

Azt a Stern írja, hogy 20 mázsás, míg a BBC egytonnás szerkezetről tud. A terület körül egy kilométeres körzetben lezártak mindent. A rajnai hajóközlekedés is szünetel. Nem nyitottak ki az iskolák és bölcsődék, sőt, az állatkert is zárva maradt, de az állatokat nem vitték el. Kora reggel mintegy 800 hivatásos (rendőrök, tűzoltók és a katasztrófavédelem munkatársai) állt munkába, hogy a lakosságnak, különösen a rokkantaknak és az időseknek segítsen elhagyni az otthonukat. Egy, a lezárt városrészben álló idősek otthonából például 600 segítségre szoruló bentlakót kellett kiköltöztetni.

„A lakóink számára ez érzelmileg és fizikailag is megterhelő. Nagyon idős emberekről van szó, az átlagéletkor 86 év" – mondja Otto B. Ludorff, a Köln központjában álló intézmény vezérigazgatója.

A hatóságok azt ígérték, hogy fél öt körül már hatástalanítják és elszállítják a bombát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.