Súlyos vonatbaleset történt Németországban

Frontálisan ütközött két vonat a bajorországi Bad Aibling közelében. A Deutsche Welle hírügynökségi és helyi sajtóértesülésekre hivatkozva azt írja, a balesetnek legalább kilenc halottja van.

A helyi érdekeltségű mangfall24.de azt írta, hogy a frontális ütközés kedden, hajnali 7 óra előtt nem sokkal történt Holzkirchen és Rosenheim megállók között, mintegy 60 kilométerre Münchentől.

Mentőhelikopter érkezik a helyszínhez
Mentőhelikopter érkezik a helyszínhez
Michael Dalder / Reuters

Délig kilenc holttestet emeltek ki a roncsok közül. A sérültek száma meghaladja a százat, a súlyos állapotban lévőké az ötvenet. Két embert eltűntként keresnek.

A kritikus állapotban lévő sérülteket mentőhelikopterekkel viszik kórházba, de sokakat szállítanak komppal és csónakokkal a Mangfall folyón is.

Az ütközés helyszínén mindent beborítanak a roncsok, a mentésbe hegymászó egységek is becsatlakoztak, mivel a helyszínt nehéz megközelíteni.

Stefan Sonntag rendőrségi szóvivő azt nyilatkozta, hogy ez a legnagyobb baleset az elmúlt években ebben a régióban. A helyszínen rengeteg sürgősségi orvos és mentős tartózkodik, és még mindig rengetegen várják a roncsok között, hogy kiemeljék őket. 

Órákkal a baleset után Münchenben véradásra szólították fel a lakosságot, tekintettel az életmentő vérkészítmények megnövekedett igényére.

Fotó: Matthias Schrader / MTI/AP

A Meridian vasúttársaság szerelvényei egyelőre ismeretlen okból ütköztek össze. Több szerelvény is kisiklott, illetve felborult. 

Mivel Bajorországban még tart a farsangi fesztiválszezon és iskolai szünet van, úgy gondolják, hogy a vonaton az ilyen időpontban megszokottnál kevesebb ingázó utas és gyerek tartózkodhatott.

Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter és Joachim Herrmann bajor belügyminiszter délben felkereste a baleset helyszínét. Alexander Dobrindt röviddel a szemle előtt tett sajtónyilatkozatában szörnyű katasztrófának nevezte a történteket, és a szövetségi kormány nevében kifejezte együttérzését az áldozatok és a sebesültek hozzátartozóinak. Elmondta: a soron következő vizsgálatoknak kell majd megállapítaniuk, hogy technikai hiba vagy emberi mulasztás okozta-e a balesetet.

A felső-bajorországi rendőrség külön telefonvonalat létesített az áldozatok és sérültek hozzátartozóinak. A mentési munkálatok vezetői a szövetségi közlekedési miniszterrel és a tartományi belügyminiszterrel együtt tartott délutáni sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a két szerelvény viszonylag nagy sebességgel haladt egy kanyarban, így a mozdonyvezetők esetleg nem is látták egymást. A baleset pontos okára majd a vonatok feketedobozainak elemzése adhat pontosabb választ. Az biztos, hogy mindkét járat menetrendszerűen közlekedett, de egyelőre nem világos, hogy miért ugyanazon a sínpáron.

A vonatbaleset esetleges magyar áldozatairól vagy sérültjeiről a müncheni magyar főkonzulátuson lehet érdeklődni, a megkereséseket rögzítik – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel.

A főkonzulátus ügyeleti telefonszáma: + 49 89/962280210 vagy + 49/178 5486 416.

A müncheni magyar főkonzulátus érdeklődött a rosenheimi illetékes rendőrségnél az esetleges magyar érintettekről, de az elhunytakat, sérülteket még nem azonosították – tudatta a minisztérium.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér