Kérjük, ne kopogtassák a görögdinnyéket!

Úgysem nyit ajtót senki! – a hatalmas vörös betűs táblát egy olasz élelmiszerbolt tette ki egy láda görögdinnyére. A kínai közösségi oldalakon futótűzként terjedt a kép és a közfelháborodás.

Kínában ugyanis tradíciónak számít a görögdinnyék kopogtatása, és a helyiek úgy tartják, ez egy csak rájuk jellemző szokás. A kopogtatástól tiltó feliratot pedig ennek alapján a kínaiak elleni támadásnak értelmezte a kínai közösségi oldal, a Weibo több ezer felhasználója.

Weibo

 

Bár a táblát Olaszországban fényképezték és a felirat is olaszul van, ez nem akadályozta meg a netes háborgást. Egyesek fényképeket posztoltak magukról, amint dinnyéknél hallgatóznak, mások a kínaiakkal kapcsolatos előítéletek példáját látják benne.

A 2015-es pekingi görögdinnye-fesztivál legnagyobb darabja, 84 kilogram
China Daily / Reuters

 

BBC gyors netes felmérése azonban azt derítette ki, hogy a dinnyekopogtatás világjelenség. A legkülönbözőbb nemzetek fiai űzik, köztük a magyarok is. Azoknak, akik nem profik még a témában, oktatóvideók állnak rendelkezésükre a YouTube-on, vagy egy kínai egyetemista telefonos alkalmazását is segítségül hívhatják. Esetleg felidézhetik gyerekkorukat a No megállj csak! vonatkozó epizódjával. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.