Kelet-Európába jön az amerikai pornóipar

Elhagyja Hollywoodot a felnőtt tartalmakat előállító filmipar. Sokan Kelet-Európába helyezik át a fő gyártást.

Noha Kalifornia állam és maga Hollywood minden követ megmozgat, hogy a mozgóképes iparágat helyben tartsa, a „felnőtt-szórakoztatás" úgy tűnik végleg elhagyhatja az álomgyárat. A filmezési engedélyeket kezelő nonprofit szervezet, a FilmL.A. Inc. adatai szerint az elmúlt egy évben mintegy kilencven százalékkal esett vissza: idén eddig mindösszesen húsz engedélyt adtak ki explicit szexuális tartalommal felvértezett alkotás forgatására.

Paul Audley, a FilmL.A. elnöke a Los Angeles Timesnak úgy nyilatkozott, mindez azt jelenti, hogy a profi stábtagok, kameramanok, világítók vagy hangmérnökök nem dolgoznak az ilyen forgatásokon. Tehát, ha – ad absurdum illegálisan, magánlakásokban – forgatják az ilyen filmeket Kaliforniában, sokkal költséghatékonyabban készülnek.

A digitális technika elterjedésével elég egy-két kamera és rögtön lehet „Action!"-t kiáltani. Ennek különösen kedvez a pornófilmek esetében most igencsak divatos áldokumentumfilmes-kandikamerás forma, amely akkor ütős igazán, ha tényleg minél amatőrebbnek hat. Arról nem is beszélve, hogy a klasszikus filmes iparágtól azért is távolodik a szakma, mert a DVD-eladások szinte már mérhetetlenek, illetve az interneten ingyen hozzá lehet férni ezekhez a tartalmakhoz.

A szakemberek megbecsülni sem merik, hogy mennyi illegális pornóforgatás lehet az álomgyárban, abban viszont egyetértenek, hogy rengeteg olyan produkció van, amely a megspórolt dollárok jegyében inkább áthelyezte a székhelyét, éppúgy, ahogy ez a folyamat a szórakoztató mozifilmek és a tévés produkciók esetében is megtörtént.

Iparági adatok szerint a felnőtt-szórakoztatás alkotásai elsősorban Nevadába és Floridába költöztek át, főleg az alacsonyabb adók miatt, de nagyon vonzó Dél-Amerika és Kelet-Európa is az alacsonyabb árak és a profi körülmények miatt. A magyar pornóipar, noha a válságot megszenvedte, továbbra is remek reputációval rendelkezik nemzetközi szinten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.