Károsíthatja az agyat a halmozott médiafogyasztás

Brit kutatók összefüggést fedeztek fel a multitasking, a figyelemzavar és a depresszió között. Az ilyen viselkedést mutató emberek agyszerkezete némileg eltér az átlagostól, de hogy ez ok vagy okozat-e, még nem tudják – írja a The Telegraph.

A sussexi egyetem kutatói úgy találták, hogy azoknál az embereknél, akik egyszerre több médiaeszközt is használnak rendszeresen, kisebb az agy úgynevezett elülső cinguláris kérge (ACC). Ez az agyterület szabályozza az érzelmeket, de működik a döntéshozatal, az érvelés és az önuralom gyakorlásakor és az empatikus készségek gyakorlásakor is.

Nagy-Britanniában a tinédzserek közel egy harmada szokott úgy tévézni, hogy közben figyelmét megosztja legalább egy másik eszköz, például a telefonján játszik, chatel vagy híreket olvas az interneten. Ez a multitasking, vagyis a halmozott médiafogyasztás.

Bár a kutatók elismerik, hogy az eleve kisebb ACC-vel rendelkező emberek hajlamosabbak a multitaskingra, azt sem zárják ki, hogy magának a halmozott médiafogyasztásnak vannak kedvezőtlen hatásai az agyműködésre.

Ez az első olyan tanulmány, amely a multitasking agyra gyakorolt hatásával foglalkozik. Ennek során 75 önkéntest kérdeztek mobiltelefonálási, számítógép használati, televíziózási és nyomtatott újság olvasási szokásaikról. Azoknál, akik egyidejűleg használják ezeket a médiaeszközöket, megfigyelték, hogy az elülső cinguláris kéreg szürkeállományának sűrűsége kisebb volt.

A kutatás bebizonyította azt a korábbi feltételezést, hogy a média-multitasking tevékenység összefüggésben áll a zavaró tényezőkkel szembeni figyelemzavarral valamint olyan érzelmi problémákkal, mint a depresszió és a szorongás. Ezeknek a változásoknak a pontos mechanizmusa azonban még nem ismert és azt sem tudják, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás.

Kep Kee Loh neurológus, a kutatás vezetője szerint ugyanis azt sem lehet kizárni, hogy eleve azok gyengébbek szocio-emocionális készségeiket, illetve a kognitív kontroll képességét tekintve azok, akiknek kisebb az ACC-jük, és ők hajlamosabbak a multitaskingra is. Az ok-okozati összefüggések pontos megállapításához longitudinális vizsgálat szükséges.

Kutatók azt már korábban is bebizonyították, hogy az agy szerkezete képes változni hosszan tartó környezeti hatások és tapasztalatok hatására. A londoni taxisok hipokampusza például nagyobb, mint más foglalkozást űző embereké. Ez az az agyterület a limbikus idegrendszer része és többek közt a térbeli tájékozódásért, illetve összetett információk memorizálásáért felel. Azt is kimutatták már, hogy a zsonglőrök agyának fehérállománya fejlettebb lesz, ami a gyorsabb reakcióidőt és a mozdulatok akaratlagosan szabályozott sebességét igénylő feladatokkal áll összefüggésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.