Felnyársalta a kardhal a vakmerő halászt

Meghalt egy szigonyhalász a hawaii Honokohau szigeténél, amikor megpróbált elejteni egy kétméteres kardhalat.

Randy Llanes – írja a Hawaii News Now –, a hajó kapitánya a kikötőnél vette észre a kardhalat, és a vízbe ugrott, hogy leszúrja. Sikerült is megsebesítenie, az állat azonban visszatámadott, és felnyársalta a férfit.

Kifogott kardhalak a szomáli Mogadishuban
Kifogott kardhalak a szomáli Mogadishuban
Ismail Taxta / Reuters

Llanes már élettelen volt, amikor a helyszínen tartózkodók kihúzták a vízből, és bár megpróbálták újraéleszteni, Llanest a kórházba szállítás után halottnak nyilvánították. Az incidens miatt vizsgálat indult. A hawaii megyei tűzoltóság vezetője elmondta, nem ez az első eset, hogy kardhalfogás ember halálával végződik. „Nagyon agresszív állatok. Ha szórakoznak velük, elég jól meg tudják védeni magukat” – tette hozzá.

A halott férfi sógornője a helyi televíziónak azt nyilatkozta, hogy a férfi kemény ember volt, olyasvalaki, akitől mindenki tartott a kikötőben, azonban akik jól ismerték, nem féltek tőle, mert tudták, hogy nagy szíve van.

Llanes 18 éve volt kapitány. Cége, a Sundowner Sportfishing Charters magántúrákat szervezett szigonyhalászoknak, a sportnak pedig maga Llanes is szenvedélyes híve volt. Hawaii az a hely, ahol még élnek tengeri szörnyek – írja a cége honlapján szereplő bemutatkozásában.

A kardhal a világ egyik leggyorsabb tengeri állata. Hetven kilométer per órás sebességgel tud úszni, de van, aki azt állítja, hogy a csúcssebessége eléri a 97 kilométer per órát is. A húsáért szeretik és halásszák szerte a tengerekben és az óceánokban. Az Egyesült Államokban fogyasztott kardhalak többségét Hawaii körüli vizekből fogják ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.