Jól bírják az alkoholt az állatkert újszülöttjei

Előmerészkedtek a mókuscickány kölykök a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A fürge kisemlősök – akik a természetben nem vetik meg az alkoholt sem – hosszabb szünet után indultak ismét szaporodásnak a városligeti intézményben. A jövevények ugyan már másfél hónaposak, de eddig a kívülről nem látható „szülőszobában” tartózkodtak. A kölykök négyen vannak, és már a nemüket is tudni lehet.

Újabb állatokat ért el a tömeges szaporodási kedv a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Ezúttal mókuscickányoknál születtek kölykök. Méghozzá mindjárt négy, ami egészen kivételesnek számít, mert az ellésenkénti utódszám általában egy és három között szokott lenni ennél az állatfajnál.

Mókuscickány kölykök a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Ráadásul már az is látszik, hogy a négy kölyök mindegyike rendesen fejlődik. Az apróságok ugyanis még július végén, tehát bő másfél hónapja jöttek a világra, mostanáig azonban a gondozókon kívül más nemigen láthatta őket. A tupaja néven is ismert állatok ugyanis egy védett odúban kialakított fészekben nevelik utódaikat, ahonnan a kölykök csak egy hónap eltelte után merészkednek elő.

A négy kölyökről már azt is tudni lehet, hogy két nőstény és két hím van közöttük. A szüleik áprilisban érkeztek a Fővárosi Állat- és Növénykertbe Hollandiából. Jóllehet a városligeti intézmény korábban is tartott már mókuscickányokat hosszabb-rövidebb ideig, szaporulatra azonban évtizedek óta nem volt példa. Az ifjú mókuscickányok tehát ismét olyan látnivalót jelentenek, amelyben hosszú ideje nem lehetett része az Állatkert közönségének.

A mókuscickány (Tupaia glis) eredetileg Maláj-félszigeten és Szumátrán honos, az ottani trópusi erdőségek lakója, és több szempontból is kiérdemelte a kutatók figyelmét. Egyrészt azért, mert megjelenésében, testfelépítésében és életmódjában is nagyon hasonlóan néz ki ahhoz, ahogy az ősemlősök nézhettek ki még a dinoszauruszok idejében. Másrészt élettani sajátosságai miatt humán célú orvostudományi kutatásokban is hasznát veszik. Ráadásul a kutatók azt is kiderítették, hogy a mókuscickányok rendkívül jól bírják az alkoholt.

Természetesen nem az italboltokat látogatják ezek az állatok, ám őshazájukban gyakran belekóstolnak a természetes úton megerjedt nektárba. A vizsgálatok szerint a szóban forgó erjedt nektár alkoholtartalma 3,8 % körül szokott lenni, ami szinte a legmagasabb alkoholtartalmú a természetben spontán keletkező táplálékok közül. Az ember által előállított szeszesitalokkal összevetve persze ez nem túl erős, nemcsak a márcnak, vagyis a mézsörnek, hanem a legtöbb világos sörnek is ennél kissé magasabb az alkoholtartalma. A dolog érdekessége azonban, hogy a mókuscickányok saját méretükhöz képest igen sokat képesek az erjedt nektárból fellefetyelni anélkül, hogy a viselkedésük, mozgásuk számottevően megváltozna. Az arányokat tekintve tehát képtelenség lenne az asztal alá inni őket.

A Fővárosi Állat- és Növénykert mókuscickányait – így a kölyköket is – a délkelet-ázsiai állatvilágot bemutató, Xántus Jánosról elnevezett állatházban tekintheti meg a nagyközönség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.