Japán droggal mérgezik a magyar fiatalokat

Egy 2013-ban Japánban kifejlesztett szintetikus cannabinoid juttatott kórházba Budapesten és vidéken több fiatalt. A szer Zacher Gábor toxikológus szerint 40-60-szor erősebb a legjobb minőségű marihuánánál.
Péntek délután kongatta meg a vészharangot a rendőrség: „Az egészségre rendkívül káros pszichoaktív hatást kifejtő szer az elmúlt időszakban jelent meg a kábítószert, illetve designer drogokat fogyasztó személyek körében".

„Az anyag emberi szervezetre gyakorolt hatása rendkívül káros, immár több, orvosi beavatkozást igénylő rosszullét történt az ország több pontján" – írja a police.hu. A rendőrségi portál arról nem ír, hogy pontosan milyen tünetei lehetnek a feketepiacon kékeszöld négyszögletű tablettaként, a Facebook közismert f betűjével megjelölt szer fogyasztásának.

Zacher Gábor toxikológus Népszabadságnak azt mondta: a szóban forgó anyag egy 2013-ban Japánban kifejlesztett cannabinoid, amelynek hatóanyaga, a ADB-fubinaca 40-60-szor erősebb a legjobb marihuánáénál. Szapora szívdobogást, eszméletvesztést okozhat, és képes teljesen kiütni a fogyasztóját.

Ebből az anyagból 0,1 – 0,3 milligrammnál nagyobb mennyiség fogyasztása már kifejezetten veszélyes lehet. Zacher Gábor közlése szerint azt még vizsgálják, hogy a Magyarországon piacra dobott tablettáknak mekkora a hatóanyag-tartalma.

Jellemzően tablettaként fogyasztják, de ismert és elfogadott a porként árusított (vagy a porrá tört tabletta) felszippantása az orron át, ami lényegében azonosan történik a kokain fogyasztásával.

A rendőrség közleménye szerint megtették a szükséges intézkedéseket, annak érdekében, hogy „a komponens piaci jelenlétét visszaszorítsák". Megelőző, felderítő munkájuk azonban mit sem ér, ha a kábítószer-fogyasztók nem törődnek a rájuk leselkedő halálos veszéllyel. Ezért a rendőrség kéri: tartózkodjanak mindennemű kábítószer fogyasztásától! – írja a police.hu.

A piacon most megjelent szer az úgynevezett új típusú pszichoaktív szerek sorába tartozik. Azon szintetikus drogok egyike, amelyek 2009-es feltűnésük óta szinte teljesen átalakították a világ drogkereskedelmét. Magyarországon például az új anyagok piacra jutása óta lényegében eltűnt az LSD, és már heroin is alig kapható.

Népszerűségüket a fogyasztók körében annak köszönhetik, hogy a klasszikus drogoknál jóval olcsóbbak, ellenben azonos, vagy jobb a hatóságuk, mint azoké. Nem mellesleg az új szerek piacra kerülésükkor még nem szerepelnek a tiltott drogok listáján, így büntetlenül terjeszthetők és fogyaszthatók.

Pontosabban jogi következmények nélkül, mert sajnos vannak, akik az életükkel fizetnek a változó hatóanyag-tartalmú szerek kipróbálásáért. A pszichoaktív anyagok fogyasztói ugyanis Zacher doktor szerint orosz rulettet játszanak. Ezeknél a szereknél ugyanis a kívánt hatást kiváltó és a halálos dózis között olykor csak egy-két milligramm a különbség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.