galéria megtekintése

A világ legbestiálisabb kávéja: három napig tart ébren

0 komment


Pap Nikoletta

Egy ausztrál kávézó előállította a világ legerősebb kávéját, melynek koffeintartalma nyolcvanszorosa egy sima eszpresszóénak.

Egy sürgősségi osztályon dolgozó nővér kedvéért készítette el az adelaide-i Viscous Cafe az Ass Kicker (Fenékberúgó) névre keresztelt bivalyerős kávéját. Az ital nem ízéről, hanem extrém koffeintartalmáról kapta a nevét: az Ass Kickerből egy csésze nyolcvan átlagos csésze kávénak megfelelő koffeintartalommal bír.

Ez öt grammot jelent, melynek elfogyasztását három-négy óra alatt, kortyokban javasolják. A halálos adag egyébként 18 grammnyi koffein lenne egy-két óra alatt elfogyasztva, de szívbetegeknek és magas vérnyomással küzdőknek azért az ötgrammos változatot sem ajánlaná a kávézó tulajdonosa, a Mashable-nek nyilatkozó Steve Bennington. A veszélyre tábla figyelmeztet, aki ugyanis ennyi koffeint elfogyaszt, nem valószínű, hogy aludni is fog az éjjel. A nővér, akinek először elkészítették az italt, állítása szerint két napon át iszogatta, és három napig nem aludt.

Ez a kávé, ahogy előbb utaltunk is rá, nem egy főzet, hanem egy ázalék. Az Ass Kicker az Amerikában, Ázsiában, Új-Zélandon és Ausztráliában nagy népszerűségnek örvendő cold drip eljárással készült, és ez a titka extrém erejének is.

 

Mint Molnár Attila négyszeres baristabajnok lapunk megkeresésére kifejtette, a kávé koffeintartalmát többek közt az befolyásolja, hogy az őrleménynek mennyi ideje van kontaktálni a vízzel. Ezért, bár karakteres, keserű íze miatt erősnek érezzük, valójában a nagy nyomás alatt 20 másodperc alatt elkészülő eszpresszónak a legalacsonyabb a koffein­tartalma.

A hideg eljárással készült kávét gyakran jegesen kínálják, de fel is melegíthető

– A cold drip eszközök több órán át, cseppenként adják hozzá a vizet az őrölt kávéhoz, majd a telítődött őrleményből egy szűrőn át szintén cseppenként jut a koffeinben gazdag lé egy tartályba – magyarázza Molnár Attila az eljárás lényegét.

Az így keletkezett sűrítményből készült ital koffeintartalmát befolyásolja továbbá az, hogy milyen volt a kávé-víz arány, és hogy milyen pörkölésű volt az alapanyag. A világosabb, enyhébben pörkölt kávék koffeintartalma eleve magasabb.

Mint a barista elmondta, a hideg eljárással készített kávék egy egészen más ízvilágot képviselnek, mint az általunk megszokott kávéfőzőkből kinyert élénkítők. – A keserű és a savas ízek is háttérbe szorulnak, az ilyen kávék olajosabbak, kerekebbek – mondja a saját kávézóiban is alkalmazott technológiákkal készült italokról.

Steve Bennington elmondása szerint az Ass Kicker is egy édes, toffee­ízű, hosszas kortyolgatásra tervezett kávéital.

Molnár Attila szerint otthon is érdemes kísérletezni az áztatással, és ehhez még speciális szerkezetre sincs szükség. A hideg kávé készítésének másik módja az úgynevezett cold brew, amikor egyszerűen leöntik a szobahőmérsékletű vízzel a frissen őrölt kávét, majd néhány órán át hagyják oldódni az aromákat és persze a koffeint is. Ennek kipróbálásához egy befőttes üveg is elegendő. A reggeli főzött adaghoz használt mennyiséget kell egy éjszakára beáztatni ugyanannyi (lehetőleg szűrt) vízbe, amennyi a kávéfőzőbe is kellene hozzá. Fogyasztás előtt csak alaposan le kell szűrni, és már élvezhető is a megszokottnál lágyabb ízű, de garantáltan koffein­dúsabb kávé, amit akár fel is lehet melegíteni. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.