galéria megtekintése

Iskolapadból rángatták ki a hétéves kisfiút, hogy felelőtlen anyjához vigyék

Országos felháborodást váltott ki Szlovákiában a besztercebányai (Banská Bystrica) hatóságok durva fellépése a hétéves Marcóval szemben. A kisfiút az elmúlt héten, a közép-szlovákiai magasmarti (Brehy) általános iskola első osztályában, tanítási óra alatt rángatták ki a padból, a pedagógus tiltakozása ellenére, megrémült osztálytársainak a szeme láttára.

A döbbenetes történetről a nagyszülők egyik ismerőse számolt be a Facebookon. Feltöltötte azt a videofelvételt is, amelyet az egyik hivatali személy készített az osztályban.

Az első osztályos Marco nagymamájánál nevelkedett, apját nem ismeri, anyját is alig, aki Svájcban él. Évekkel ezelőtt éjszakai bárokban táncosnőként, több Facebookon olvasható bejegyzés szerint azonban prostiként is kereste a kenyerét. Marcót nem akarta megszülni, de a művi terhességmegszakítás nem sikerült. Több ismerősének és a Joj kereskedelmi tévének neve elhallgatását kérő gyermekpszichiáternek elmondása alapján a fiatalasszony várandósan is drogozott és mértéktelenül sok alkoholt fogyasztott. Felelőtlen életvitele miatt Marco nehezen tud összpontosítani, hiperaktív, valamint egyéb magatartás-zavarokkal is küzd, ezért különleges bánásmódra, türelemre és empátiára van szüksége, amit a nagyszüleitől meg is kapott. Az anyja évente legfeljebb kétszer-háromszor látogatta meg.

 
Marco a nagymama által készített fotón
Marco a nagymama által készített fotón
topky.sk

Nemrég azonban magával akarta vinni Svájcba, de a nagymama nem akart lemondani Marcóról. Kérvényt nyújtott be a járási gyámhivatalhoz, hogy továbbra is a férjével nevelhessék a kisfiút, akivel az illetékes szakértők többször elbeszélgettek. Állandóan azt a határozott választ kapták tőle, hogy nem akar elmenni a nagyszüleitől.

Ezek alapján a zsarnócai (Zarnovica) bíróság első fokon a nagyszülők gondozásában hagyta a fiút. Az anyja azonban fellebbezett, amely alapján a másodfokú testület neki adott igazat, azzal az indokkal, hogy „az anyának több joga van gyermeke nevelésére, mint a nagyszülőnek."

A megdöbbent nagymama korrupt országot és bíróságokat emlegetett a Joj tévé riporterének, akinek elmondta, hogy a gyermek érdekében fellebbez a legfelsőbb bíróságon. Ennek ellenére a megyei bíróság végzésében a jogerős ítélet megszületéséig az anyja gondjaira bízta Marcót, akiért a bíróság és a gyámhatóság emberei az anya kíséretében előzetes bejelentés nélkül az iskolába mentek, ahol az iskolapadból rángatták ki a síró, „engedjetek el, én a nagymamiéknál maradok" kiabálással ellenkező, az anyjába beleharapó gyermeket. Azóta senki sem tudja, hol tartózkodnak. Egyesek szerint Svájcban, mások viszont úgy értesültek, hogy csehországi ismerőséhez vitte az asszony a gyermekét.

Szerdán Lucia Nicholsonová, a pozsonyi parlament egyik alelnöke kezdeményezte az emberjogi bizottság rendkívüli ülésének összehívását, amelyre rövidesen sor kerül. Élesen bírálta Viera Tomanová gyermekjogi ombudsmant tétlensége és hallgatása miatt. Lucia Zitnanská, az igazságügyi tárca vezetője megengedhetetlennek, érzéketlennek minősítette a hatósági emberek eljárását:

„Az érem egyik oldala a bírósági végzés, a másik viszont a gyermek iránti empátia. Ebben az esetben súlyosan sérültek a gyermek alapvető jogai. Remélem, az illetékes bíróság elnöke és az ügyészség is mielőbb levonja a megfelelő következtetéseket” – nyilatkozta a tárcavezető. A Joj tévé több pszichiátert is megszólaltatott, akik egybehangzóan azt állították, hogy Marcót és osztálytársait is súlyos trauma érte, amely akár egész életükre kiható nyomot, lelki sérülést is okozhat nekik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.