Ingyen ismerkedik Szlovákiával a cseh nyugdíjas

Tavaly ősz óta több mint háromezer kilométert utazott vasúton, ingyen és legálisan a 65 esztendős cseh nyugdíjas. Jaroslav Vítoslavský december elején hallott arról, hogy északi szomszédunknál a nyugdíjkorhatárt elért uniós polgárok díjmentesen utazhatnak gyorsvonatokon is, kivéve az IC-járatokat.

"Mindössze annyit kellett tennem, hogy az egyik szlovákiai vasútállomáson a személyi igazolványom felmutatásával regisztráltattam magam, s azóta ingyenjegyekkel utazom, mert azt minden egyes alkalommal ki kell váltani. Rendszerint hálókocsikban éjszakázom, mert az a legolcsóbb. Bő fél év alatt már keresztül-kasul bevonatoztam Szlovákiát, amely gyönyörű ország. Tavaly karácsony előtt összehasonlítottam Pozsony, Kassa és Sároseperjes (Presov) díszkivilágítását, idén kora tavasszal megcsodáltam a kelet-szlovákiai fatemplomokat, sok múzeumban is jártam. Gyakran a kerékpáromat is feladom a vonatra, mert a hegyvidékeken kerekezem is" - nyilatkozta Jaroslav Vítoslavský a pozsonyi Denník N napilapnak. 

A 65 éves férfi rendszerint minden második hétvégén száll vonatra. A határ közelében, Jablunkovban lakik, onnan néhány koronába kerül csak a menetjegy az első szlovákiai vasútállomásig.

Megkeresésünkre elmondta, hogy amint véget ér a hőség, Révkomáromba utazik, ahol főleg az erődrendszert szeretné megtekinteni, továbbá az Európa-udvart, és felkeresi a Duna menti Múzeumot. Hazafele Érsekújvárt és Galántát is útba ejti.

Robert Fico kormánya tavaly, november 17-én, a csehszlovákiai bársonyos forradalom évfordulóján döntött úgy, hogy a szlovákiai nyugdíjasok, valamint a középiskolások ingyen utazhatnak vasúton. Brüsszeli figyelmeztetést követően ezt a kedvezményt kiterjesztették valamennyi nyugdíjas uniós polgárra, továbbá a Szlovákiában tanuló összes középiskolásra, illetve egyetemi hallgatóra.

Érdeklődésünkre Jana Morhácová, a Szlovák Államvasutak (ZSSK) szóvivője elmondta, hogy idén több mint 13 ezer idős külföldi személy élt ezzel a lehetőséggel. Máltát kivéve minden uniós tagországból regisztráltak már. Másfélezer híján mindannyian csehek, a magyarok száma kétszázra tehető - tudtuk meg.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.