Ez a zöldségekből vagy gyümölcsökből készülő szósz állagában a lekvárhoz hasonlít, ízkaraktere a felhasznált fűszerektől függ. Lehet édes, sós vagy akár csípős, sajtok, sültek mellé fogyasztják, de legfinomabb talán papadummal (ropogós indiai lepény) vagy naannal (klasszikus indiai kenyér).
Osama Kutaini chutney-válogatásában olyan különlegességek szerepelnek, mint a mentás-zöldalmás vagy a sárgabarackos-borsos chutney.
A bártender különleges koktélt kevert Schumy Csaba / Fotó |
A főételek között természetesen helyet kapott az egyik legelterjedtebb indiai étel, a csirke tikka, amelyet csicseriborsóból és sárgaborsóból készült dahllal, vagyis hántolt és felezett hüvelyesekből készült fűszeres főzelékkel kínálnak.
Ugyancsak nem meglepő a menüsorban a hamisítatlan tandoori bárányborda, amit az indiai ételek rajongóinak nem kell bemutatni.
Azoknak viszont, akik elveszettnek érzik magunkat a sokszínű és változatos indiai konyha birodalmában, elmondjuk, ehhez a klasszikus indiai fogáshoz a húst joghurtból, citromból és számos fűszer keverékéből - köztük kömény, gyömbér, koriander, kurkuma, pirospaprika, Cayenne-bors és zúzott fokhagyma - készült öntettel pácolják, majd ezután grillezik.
A Buddha-Bar Hotel indiai hetének tandoori báránya mellé biryani rizs lesz köretként, aminek perzsa neve arra utal, hogy az étel finoman pörkölt.
A főfogások egyik legkülönlegesebbjének talán a rák masala (a szó keveréket jelent) ígérkezik ropogós salátával, de a frissítő ízvilágú, mentás-zöldalmás csatnival kínált bundázott zöldségek is megelőznek minden várakozást.
Indiai chai crème brûlée Schumy Csaba / Fotó |
A menüsort egy igazán finom, krémes desszert zárja, a fűszeres indiai chai crème brûlée-t kardamomhabbal, eperrel, kivivel és szivacspiskótával szervírozzák.
Az indiai hétnek saját koktélja is lesz. Vereby-Csethe Marcell bártender Mistique kreációját az ezerarcú ország hangulata és ízvilága ihlette. A hűsítő ital alapját a testes indiai Amrut whiskey képezi, amelyhez koriandert, mentát, köményt és feketeborsot, valamint lime-ot és mangót adnak.