Íme a legtutibb puskázási módszerek

Ma már könnyűszerrel lehet ötösre vizsgázni úgy is, hogy a diáknak telefonon diktálják a helyes választ. Ha azonban az oktatás nem a magolásról, hanem a problémamegoldásról szólna, s a hallgatók minden segédeszközt használhatnának, talán eszükbe sem jutna puskázni.

Bár egyre elterjedtebb az okostelefonnal vagy okosórával puskázás, a régi módszer is dívik: a zakóba vagy szoknya alá rejtett cetlikben is sokan bíznak még – mondták egyetemisták az oktatas.atlatszo.hu-nak, mikor a puskázási szokásokról kérdezték őket. De van, aki üdítős flakonra írt megoldásról hallott, más meg azt mondta, akár a zh-kérdéseket is meg lehet szerezni vizsga előtt. Ezt a hvg.hu fedezte fel.

A hagyományos módszerek helyett azonban a korszerűbb megoldásokra esküsznek sokan. Egy megkérdezett diák elmesélte, hogy a haverja úgy szóbelizett, hogy kívülről a „cuccon” – nyilván mobiltelefonra utalt – hallgatta valaki a kérdéseket, és a fülhallgatón diktálta a válaszokat. A vizsgázó ötöst kapott.

A szóbelin a tételek kidolgozásakor különben nagy előny, ha kimegy a tanár – hangzott el. Akkor ugyanis elő lehet venni a hagyományos puskát. Amire persze ma már alig van szükség, mert a technika jobb megoldásokat kínál. A megszólaltatott diákok különben nem ismernek senkit, aki lebukott volna, ahhoz szerintük nagyon bénának kell lenni.

Ugyanakkor többen is mondták, van, hogy a diákok akármennyit tanulhatnak, de akár puskázhatnak is, mert úgyis megbuknak, mert az egyetemen a lexikális tudásra mennek rá a gondolkodás helyett. Egyikük szerint elejét lehetne venni a puskázásnak, ha a diákoknak valamilyen problémát kellene megoldaniuk.

Vagyis: a vizsgán a hallgatók mindent használhatnának, s nem képleteket vagy definíciókat kérnének számon rajtuk, hanem az önálló gondolkodást. Tehát ha az oktatás a problémamegoldásról szólna, s a diákok minden segédeszközt használhatnának, talán eszükbe sem jutna puskázni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.