galéria megtekintése

Illés bácsit mindenki megmentené, még ha ő nem is akarja

6 komment


Bárkay Tamás

Csütörtökön akár el is dőlhet az Illés bácsiként országosan ismertté vált Barna Illés gödöllői cukrászdájának sorsa: a tradíciókhoz ragaszkodó város vezetője, Gémesi György polgármester ma másodszor is találkozik a mesterrel, hogy felvázolja neki, milyen megoldásokat képzelnek el a bolt megmentésére. Barna Illés lapunknak nem tudott egyértelmű választ adni arra, hogy akarja-e folytatni.

Illés bácsit meglehetősen zaklatott állapotban találtuk a bezárt boltja előtt. Annyira fel volt dúlva, hogy odaégette az ebédre készülő paprikás krumplit – árnyalta idegállapotát –, de kedélyén a hirtelen kialakult felhajtás sem javított.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

Barna Illés a múlt héten bejelentette kuncsaftjainak: pünkösdvasárnap, fennállásának ötvenedik évfordulóján örökre bezárja népszerű cukrászdáját. A NÉBIH munkatársai nem sokkal korábban, egy telefonos feljelentés nyomán helyszíni szemlét tartottak üzletében, ahol megállapították, hogy az jelen állapotában nem alkalmas a köz kiszolgálására. A szakemberek egyebek mellett leginkább a keverőgép erősen leromlott állapotát kifogásolták. A jegyzőkönyv szerint Illés bácsi akkor nyithat ki újra, ha a hiányosságokat orvosolja – az idős mester azonban tudatta, hogy erre se pénze, se energiája. A közösségi oldalakon azonnal megmozdultak az emberek Illés bácsiért, a rokonszenvezők máris számos komoly felajánlást tettek, tegnap délután nyilvános lett a népes Mentsük meg Illés bácsi cukrászdáját! nevű csoport számlaszáma. Sorra bukkantak fel a szkeptikusok is, akik szerint kevés lépés volt jogosabb a magyar történelemben, mint a cukrászda bezáratása.

 

Illés bácsi mindenkinek köszöni szépen, aki mellé állt, s megjegyezte: senkire sem haragszik, még a „KÖJÁL-ra" sem, ők csak a dolgukat végezték, kivéve a névtelen feljelentőjére, de rá nagyon.

- Az az ember egy élet munkáját tette tönkre

- mondta, felhívva figyelmet, hogy 64 éve készít édességeket, de még soha, senki nem reklamált sem a minőség, sem a kiszolgálás, sem a körülmények miatt. Nem is érti.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

Barna Illés olvasatában egyébként egy kis zsák krumpli áll a bűnlajstroma elején, a műhelyében találták, ahol ilyesmit tilos tárolni. Illés bácsi érdeklődésünkre elmondta, ha a hatóságok újra mindent rendben találnak a cukrászdában, lehet hogy folytatná a munkát, de fél az újabb feljelentésektől. Mindenesetre meghallgatja, mit mond a polgármester.

A cukrászda esetét minden jel szerint szívügyeként kezelő Gémesi György biztosította róla lapunkat, hogy nagy erőkkel keresik a megoldást az újranyitásra. A felajánlásokat nézve élőmunkából, építési anyagból, sőt, kifogástalan keverőgépből sem lesz hiány, az igazi gond az épület állapota. Erről hamarosan felmérést készíttetnek, de már most félő, hogy a reménybeli felújítás költsége akár többszörösen is meghaladhatja az ingatlan értékét. Ha így lesz, a városi hozzájárulás mellett további adománygyűjtésre lesz szükség – közölte Gémesi, aki szerint elképzelhető egy olyan konstrukció is, hogy a házat, a tulajdonos jóváhagyásával önkormányzati tulajdonba veszik.

A legjobb forgatókönyv az lenne, ha egy megújult, de minden ízében a régit idéző cukrászda alakulna ki a Szabadság út 111. alatt, ahová szeretnének felvenni egy fiatal segéderőt, aki később majd tovább viszi az Illés-féle cukrász-tradíciót. A legrosszabb esetben – tehát ha a pénz az erőfeszítések és az összefogás ellenére sem jön össze – is igyekeznek megmenteni valamit a lokális hagyományból: a régi gépeket és eszközöket átviszik a város múzeumába.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.