Így kerülje el a tipikus nyári betegségeket!

A strandidő beköszöntésével aki csak teheti, a vízpartot választja a hűsölésre. Az önfeledt pihenés is tartogat veszélyeket, így ha nem vagyunk kellőképpen óvatosak, a vakáció legszebb pillanatait is elronthatja el hirtelen jött betegség.

Akár valamelyik tó-, folyó- vagy éppen a tengerpartot választjuk a lazítás helyszínéül, nem árt néhány tanácsot megfogadni ahhoz, hogy a nyaralásról végül csak a szép emlékeket őrizhessünk meg. Az első és legfontosabb a hőség és az UV-sugarak elleni védelem, így csökkenthető a leégés, a napszúrás és a hőguta kockázata.

A napból érkező sugarak kis része esik a látható fény tartományába, azonban a napozás során nem ettől kell tartani. A látható fényen túli, magas frekvenciájú ibolyántúli (UV-B) sugárzás, viszont több szempontból is veszélyes lehet. Túl erős napsugárzás esetén a bőr nem képes rövid idő alatt megfelelő mennyiségű pigmentet termelni, amely megvédené a káros sugaraktól, ezért fájdalmas bőrgyulladás alakul ki - figyelmeztet az ÁNTSZ.

Enyhe esetben csak némi bőrpír jelentkezik, de érzékeny bőrűeknél vagy túl sok napfény hatására a bőrön apró hólyagok keletkeznek, amik kifakadnak, majd a bőr napok alatt lehámlik. Egészen súlyos esetben a bőr sötét liláspirossá válik, hidegrázás, láz és hányás is előfordulhat. A leégés azontúl, hogy fájdalmas, káros hatásai hónapokkal, sőt évekkel később is jelentkezhetnek. A bőr könnyebben ráncosodik, szeplők vagy pigmentfoltok jelenhetnek meg rajta, és a melanoma maligum, vagyis a bőr pigmennttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulató daganat kialakulásában is szerepe van.

Noha közhellyé vált, ám sokan ennek ellenére sem tartják be: délelőtt 11 és délután 3 óra között nem szabad a napon tartózkodni, az UV-sugárzás ilyenkor a legmagasabb ugyanis. Előtte és utána se menjünk fényvédelem nélkül a napra, a vízben is tartsunk magunkon világos színű ruhát és minden fürdés után krémezzük be magunkat naptejjel! Ne gondoljuk, hogy a faktorszám döntő: már a 15-ös faktor is 93-94%-os védelmet jelent az UVA- és UVB-sugarak ellen, a 40-es pedig ennél nem sokkal nagyobbat, 97,2%-osat, viszont a benne található kémiai fényvédő anyagok jobban megterhelik a bőrt.

Ha mégis megtörtént a baj és leégtünk, minél előbb el kell kezdeni a szervezet hűtését kívül-belül egyaránt. Fogyasszunk tiszta, szénsavmentes vizet és borogassuk a bőrt. Bevett népi praktika a tej vagy a tejföl, de a leégett bőrt nyílt sebként kell kezelni, amire a fertőzés elkerülése érdekében inkább ne kenjünk tejterméket. Ha mégis a házi patikánál akarunk maradni, használjunk friss aloe vera gélt, ami gyulladáscsökkenő és hűsítő hatása miatt megnyugtatja a bőrt. Esetleg készítsünk hűtőfürdőt, öntsünk egy kád langyos vízbe erős kamillafőzetet, esetleg lehetünk hozzá kamilla- és levendula illóolajat, majd további hideg víz hozzáadásával hűtsünk le egészen addig, amíg a bőrnek még kellemes.

Ha fejet sokáig közvetlen, erős napsugárzás éri, napszúrás alakulhat ki, ez agyhártyaizgalmi jelekkel - úgymint fejfájás, hányinger, súlyos esetben eszméletvesztés - jár. Minél melegebb van, a szervezet annál több vizet párologtat el, hogy hűtse magát, így kiemelkedő fontosságú az elvesztett folyadék és ásványi anyag pótlása. A dehidráció megszüntetése érdekében fogyasszunk bőségesen ásványvizet vagy tiszta csapvizet és kerüljük a cukrozott, szénsavas üdítőket, bolti gyümölcsleveket! A megelőzésben pedig  jó szolgálatot tehet egy szalmakalap vagy sapka.

A napszúrás igen könnyen összetéveszthető a hőgutával, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Ha a szervezet saját hűtése annyira lecsökken, hogy megszűnik a verejtéktermelés, a belső hőmérséklet veszélyesen megemelkedésik és végül eszméletvesztés lép fel. Kezdetben a keringési rendszer még képes kompenzálni az enyhébb tüneteket a bőr kipirul, száraz és forró tapintatású lesz, később viszont a bőr sápadttá, szederjessé, hűvössé válik, a pulzus megemelkedik, a szívműködés rendezetlen lesz - ezek a jelek a keringés elégtelenségét igazolják.

A valódi hőguta kezelés nélkül halálos kimenetelű, bár kezelés mellett is kialakulhatnak maradványtünetek, az agykárosodás miatt az izmok gyengesége és a gondolkodás zavara jelenhet meg, de a szív, a máj, a vese és a tüdő is károsodhat. Éppen ezért ha felmerül a hőguta gyanúja, azonnal hívjunk mentőt!

Óvatosan a vízzel is!

Nemcsak a nap, de a víz is tartogathat kellemetlen meglepetéseket. Ha fájdalmas vizeletürítés, égő, szúró érzés jelentkezik enyge görcsök kíséretében, esetleg véres a vizelet, nagy valószínűséggel hólyaghurutról van szó. Statisztikák szerint 20 és 30 év közötti nőknél mintegy 50-szer gyakrabban fordul elő, mint a férfiak között. Ennek oka a két nem közötti anatómiai különbségekben rejlik:a női húgycső a férfiakéhoz képest ugyanis rövid, mindössze 2,5-4 cm, így a kórokozók gyakrabban jutnak fel a húgyhólyagba. Az esetek nagy részében az E. coli nevű bélbaktérium okozta a fertőzést.

A hólyaghurut megelőzésének legegyszerűbb módja a bőséges folyadékfogyasztás, a nagy mennyiségű vizelet ugyanis csökkenti a baktériumok felhalmozódását a hólyagban, és a gyakran ürülő hígabb folyadékkal a kórokozók könnyebben távoznak. A nedves fürdőruha a baktériumok melegágya, így amint lehet, cseréljük szárazra! A kamilla- vagy zsurlóteás ülőfürdő segít a kínzó tünetek enyhítésében, a hólyag és a vese átöblítésére pedig a csalántea a legjobb. A csalán erős méregtelenítő és vértisztító, valamint vizelethajtó hatással is bír, így segíti a kórokozók kiürülését. Ha a tünetek néhány nap múltán sem csökkennek, akkor forduljunk orvoshoz!

A nyilvános strandok megnövelik a hüvelyi fertőzések kockázatát, akár bakteriális, akár vírusos fertőzésről van szó. Ha a hüvely enyhén savas, kb. pH 4-es közege felborul és lúgos kémhatásúvá válik, nagyobb eséllyel fordulhatnak elő különféle betegségek. Akár szagtalan, áttetsző, fehér vagy sárgás, kellemetlen szagú folyást, akár viszketést vagy égő égzést tapasztanunk, ne kezdjünk otthoni kúrába, hanem mindenképpen keressük fel a nőgyógyászt, a nem szakszerű kezelések ugyanis csak tovább súlyosbíthatják a tüneteket!

A víz okozta fülproblémák nemcsak a gyerekeket, de bizony a felnőtteket is érinthetik. Kétféle gyulladást különböztethetünk meg a hallójáratot illető fertőzések esetében: a külső fülgyulladást és a középfülgyulladást. Előbbiért a víz a felelős, a betegséget az váltja ki, hogy a vízzel együtt is különböző baktériumok kerülnek a hallójáratba. Tisztálkodás során is maradhat némi víz a fülben, a fültisztító pálcikával felsérthetjük a bőrt, ami aztán elfertőzödhet. A gyulladás miatt a hallójárat szövetei, és a sérült, levált hámsejtek a felgyülemlett váladékkal ürülni kezdenek a fülből. A középfülgyulladás kevésbé évszakfüggő, egyfajta baktérium- vagy vírusfertőzés nyománsavós vagy gennyes gyulladás alakul ki, amelynek főbb tünetei a magas láz és fájdalom.

Az UV-sugárzás komoly veszélyt jelenthet a bőrre és az anyajegyekre is
strand, napozás, nyaralás, nyári
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.