Ezek a jelek megvannak? Akkor ön internetfüggő

Éjjel sokáig vagy fenn, hogy internetezz? Mogorvává és szorongóvá válsz, ha nem tudsz felmenni a hálóra? Úgy érzed, hogy egyre többet kell netezned ahhoz, hogy elégedettnek érezd magad?

Hosszabb ideig vagy online, mint ameddig eredetileg szándékoztál? Az internethasználatod gátolja a szociális életedet, a munkádat vagy az iskolai teljesítményedet? Annak ellenére is internetezel, hogy ebből családi konfliktusok származnak? Hazudtál már azért, hogy elhallgasd az internetezésedet?

Internet a medence partján
Internet a medence partján

Ha e kérdések közül bármelyikre igenlő választ adsz, valószínűleg internetfüggőségben szenvedsz. Internetfüggőség esetén az érintett személy hosszú órákat tölt a számítógép nem munka célú használatával: internetezéssel vagy videojáték használatával - írja a Medipress.

A Current Psychiatry Reviews szaklapban "Internet Addiction: A Brief Summary of Research and Practice" (Internetfüggőség: a kutatás és a gyakorlat rövid összefoglalása) címmel megjelent tanulmány az internetfüggőség következő tüneteit sorolja fel: hangulatváltozások; túlzott érdeklődés az internet és a digitális média iránt; a digitális technológiára fordított idő kontrollálásának képtelensége; egyre több időre, vagy újabb játékokra van szükség a kívánt kedélyállapot eléréséhez; elvonási tünetek a digitális technológia szünetelése esetén; leromló társadalmi élet; romló teljesítmény a munkahelyen vagy az iskolában.

Mivel az internetfüggőségnek nincs szabványos diagnosztikai kritériumrendszere, nehéz megállapítani a gyakoriságát. A szakértők úgy becsülik, hogy a népesség 0,3 – 38 százalékát érintheti. A betegséget sokkal gyakrabban diagnosztizálják Európában és Ázsiában, ahol az internetfüggőség kezelése sokkal fejlettebb szinten áll, mint az Egyesült Államokban. A kezelés célja nem a teljes megtartóztatás, hanem az, hogy a beteg megtanulja mértékkel használni az internetet.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia irányelveiben a következő szabályokat sorolja fel, amelyekkel a szülők és gondviselők segíthetnek a gyermekeknek a helyes internethasználat elsajátításában: a hálószobában ne legyen számítógép; mutassunk jó példát a megfelelő internethasználat terén; javasoljunk a gyerekeknek nem elektronikus oktatási anyagokat ;a teljes képernyőidő (internet, TV, mobil és elektronikus játékok) időtartamát legfeljebb egy-két órában maximalizáljuk.

A két éven aluli gyermekek pedig ne férjenek hozzá ilyen eszközökhöz, mert az agyuk ilyenkor gyorsan fejlődik, és legtöbbet a más emberekkel való interakciókból tanulnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.