Így nem fog mobilházat nyerni soha!

A komplett konyhabútor után most a mobilház az átverős Facebook-oldalak kedvenc ajánlata. Nem kell mást tenni, mint lájkolni és megosztani a bejegyzést ahhoz, hogy az oldal kitalálója jól megszedje magát.

Annak ellenére, hogy a Facebook szabályzata tiltja, és leleplezésre szakosodott oldalak is folyamatosan monitorozzák őket, a legnagyobb közösségi oldal felhasználói tömegesen dőlnek be a lájkvadász oldalaknak.

A csalók egyik kedvenc módszere, hogy nagy értékű nyereményjátékokat hirdetnek, melyeken részt vehet bárki, aki lájkol, megoszt, vagy kommentel egy bejegyzést.

Ezen a hétvégén a Mobilház a divat, néhány hete a konyhabútor, előbb pedig a medence és a jakuzzi, de gyakori nyeremény az utazás is.

Az átverős oldalak jellemzően egy-két napig élnek azon a címen, amelyen létrehozták őket, majd miután elérik a néhány tízezer fős követő-tábort, a készítő eladja valakinek. Így fordulhat elő, hogy a mezei Facebook felhasználó néha kénytelen rácsodálkozni arra, hogy olyan cégek, viccoldalak és bulvárcikk gyűjtők bejegyzései jelennek meg a hírfolyamában, melyeket sosem lájkolt vagy kezdett el követni. Nem, mert a nyereményjátékot lájkolta és osztotta meg, az oldal viszont időközben új gazdára lelt és persze a konyhabútort is „elfelejtették" kisorsolni.

Az átverős oldalakat könnyű felismerni onnan, hogy nem áll mögöttük valódi cég (ez ellenőrizhető az Igazságügyi Minisztérium cégkeresőjében), az oldal néhány napos és a nyereményjátékkal kapcsolatos felhívásokon és képeke kívül nem tartalmaznak semmi egyebet. Egy valódi szervezet Facebook oldalán vannak feltüntetve elérhetőségek és olyan általános adatok, amiből meg lehet tudni például, hogy mi a cég tevékenysége vagy hol van a székhelye. Az is nehezen hihet, hogy egy komoly vállalkozásnak csak Facebook-profilja van, honlapja viszont nincs.

Azt is érdemes megosztás előtt átgondolni, hogy vajon az ajánlat ésszerű-e. Kinek érné meg elajándékozni egy ingatlant, csak úgy odaadni egy több százezer forint értékű berendezést, vagy két marékkal szórni az legújabb típusú mobiltelefonokat egyetlen lákért vagy megosztásért?

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.