Idén nincs karácsony egy olasz iskolában

Fellángoltak az indulatok a karácsonyi ünnepség körül egy olasz iskolában, amikor az igazgató a multikulturalizmus jegyében a hagyományos vallásos énekeket kivette a műsorból.

A Milánóhoz közeli kis olasz város, Rozzano iskolájának igazgatója, Marco Parma döntése néhány szülő tiltakozását és a sajtó felháborodását is kiváltotta - írja a The Guardian. A hatvanhárom éves Parma úgy határozott, hogy az általános iskolások karácsonyi koncertjét januárra halasztja és átnevezi "téli koncertnek", aminek a műsorán nem szerepelnek vallásos dalok. 

A Garofani igazagtója azt is elismerte, hogy nem akarta, hogy két anyuka az ebédszünetben karácsonyi énekeket tanítson a gyerekeknek.

"Egy etnikailag sokszínű környezetben ez problémákat okozhat" - magyarázza Parma. Elmondása szerint a tavalyi ünnepségen tapasztaltak miatt jutott erre a döntésre.

"Tavaly is tartottunk karácsonyi koncertet és néhány szülő ragaszkodott hozzá, hogy legyenek vallásos karácsonyi dalok. A muszlim gyerekek nem énekeltek, csak álltak ott mereven. Elszomorító azt látni, hogy egy kisgyerek nem énekel, vagy, ami rosszabb, hogy a szülei lehívják a színpadról."

Az iskolába, amelynek van általános és középiskolai része is, körülbelül ezer diák jár. A becslések szerint húsz százalékuk nem keresztény vallású, főleg muszlim.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök is bírálta az iskolaigazgatót. "A karácsony sokkal fontosabb, mint hogy egy igazgató proaktív legyen" - mondta Renzi a Corriere della Sera vasárnapi számában. "Ha azt hiszi, hogy ezzel a befogadást és az egymás mellett élést hirdeti, akkor szerintem nagy hibát követett el."

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz az ügy kimenetele. Corriere della Sera, a jobboldali bevándorlóellenes párt, az Északi Liga vezetője Parma azonnali lemondását követeli.

Az igazgató azt mondja, hogy kész lemondani, de nem visszakozik és ragaszkodik hozzá, hogy az iskola tanári kara is mögötte álljon. A kollégáival hosszan tárgyaltak arról, hogyan kezeljék ezt az érzékeny témát.

Tagadta azonban azokat a sajtóértesüléseket, hogy kitiltotta a feszületeket az osztálytermekből.

A katolikus vallás 1984 óta nem Olaszország hivatalos állami vallása, azonban soha nem vonták vissza azt a törvényt, amelyet még a fasiszta diktátor, Benito Mussolini idejében hoztak és kötelezővé teszi a feszületeket az iskolákban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.