Huszonhárom nyelven beszél a kamaszfiú

A New York-i fiú nem mindennapi tudás birtokában van: az anyanyelvével együtt összesen 23 nyelven képes megértetni magát, és még csak 17 éves.

Timothy Doner legelőször héberül tanult meg 13 éves korában, így mára már egészen magabiztosan és folyékonyan tud héberül beszélni. A legtöbb nyelvet önállóan, tankönyvek segítségével sajátítja el, és alig néhány hetes vagy hónapos tanulás után képes folyékonyan beszélni rajtuk. A meglehetősen bonyolult mandarint, a kínai nyelv legjelentősebb nyelvváltozatát például alig több mint fél éve kezdte el tanulni az iskolában.

Oroszul is autodidakta módon tanul, ezért a hangsúlyozással, a kiejtéssel és a nyelvtannal is meggyűlik a baja, de úgy gyakorol, hogy az Anna Kareninát eredetiben olvassa. Alig néhány hetes önálló tanulás után folyékonyan beszél németül is, és bár szerinte ugyan nem olyan nehéz, mint az ázsiai nyelvek, azért a nyelvtana egyáltalán nem könnyű.

Az olasz nyelv alapjait egy családtól tanulta meg, és mivel az iskolában tanult latinul, így könnyen halad, bár a kiejtéssel és a nyelvtannal az olasz esetében is vannak nehézségei. Timothy beszél még spanyolul, franciául, hollandul, törökül, arabul, japánul, szuahéliül, hindiül és perzsául is, valamint ógörögül.

A fiú remekül szórakozik, amikor nyilvános helyen kihallgatja mások beszélgetését, akik New Yorkban igen ritkának számító nyelven társalognak. Van, hogy felfedi magát. "Néha előfordul, hogy ritka nyelven beszélnek rólam mindenfélét, akkor mindig jól meglepődtek, ha visszaválaszolok nekik" – mondta el a The Telegraphnak Timothy.

A fiúnak esze ágában sincs felhagyni a nyelvtanulással, jelenlegi tudását is folyamatosan csiszolja, valamint meg akar tanulni malájul is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.