Húsz halott a macedóniai ítéletidőben

Egyelőre húsz halálos áldozatról tudnak, de sokakat még eltűntként keresnek a Szkopjéra zúduló árvíz után.

A holttestek nagy része vasárnap reggel, a vihar elvonultával kerüt elő. Többen a saját autójukban fulladtak meg. A város útjait elöntötte az ár, amely több autót is elragadott és a közeli mezőkre sodort - írta a BBC.

„Kész káosz volt az egész. A tévé, a hűtő, a kanapé, minden úszott... olyan volt, mint egy rémálom” - meséli a Szkopje külkerületében élő 43 éves Baze Spriovski. 

A macedón fővárosban a teljes augusztusi csapadékmennyiség, 93 milliméternyi eső esett egyetlen éjszaka alatt. A víz egyes helyeken másfél méter magasan hömpölygött „Másodpercenként dörgött az ég és villámlott. Nagyon ijesztő volt” - meséli a 62 éves Biljana Joneska. Több házban továbbra is áll a víz, nincs elektromos áram, néhány épüet pedig összedőlt.

„Ez katasztrófa. Soha nem tapasztaltunk még hasonlót” - nyilatkozta a város polgármestere, Kove Trajanovski. 

65 alkalommal riasztották a mentőket, 20 embert ápolnak kórházban. A mentési munkálatokban a hadsereg is részt vesz.

Az ország északkeleti részén három falut elvágtak a külvilágtól a földcsuszamlások. A rendőrségi jelentések szerint közel 70 jármű ragadt a Stajkovci és Radisani falu között.

Az egészségügyi hatóságok a viharkároktól leginkább sújtott területeken arra figyelmeztették a helyieket, hogy csak vezetékes vizet igyanak és főzésre is azt használják.

Vasárnap estére további esőt íjósolnak a meteorológusok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.