galéria megtekintése

Hőségben aratnak a besurranó tolvajok

0 komment

L.K.
NOL

A kánikula kifejezetten kedvez a besurranó tolvajoknak, akiket a földszinti lakások nyitott ablakai szinte hívogatnak.

Szélesre tárt ablakok és teraszajtók mellett aludt az L. család, s reggel nem találták sem a pénztárcájukat, sem a szokás szerint az asztalra dobott ékszereket és a laptopokat sem – mind besurranó tolvaj zsákmányává vált. A készpénzzel együtt milliós érték tűnt el, de a kár egy részét csak akkor téríti meg a biztosító, ha a szerződésben kifejezetten ilyen kockázatra érvényes kitétel van – hangsúlyozza Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. kommunikációs vezetője. Milliós kár esetén sem lehet azonban kétszázezernél többre számítani.

Németh Péter szerint ez a történet korántsem egyedi, mert a hosszan tartó kánikula miatt tárva-nyitva hagyott ablakok szinte tálcán kínálják a lehetőséget a besurranó tolvajoknak, akik ezt ki is használják. A településről településre utazó bűnözőknek éjszaka nem kell túlságosan találékonynak lenniük, csak ki kell figyelni, hol van olyan nyitott ablak vagy terasz, amelyen akadálytalanul besétálnak a házba, s visznek, amit csak érnek.

Nappal kicsivel több fantázia kell a besurranáshoz, mert előfordulhat, hogy váratlanul belép a házba a tulajdonos, aki addig hátul a kiskertben dolgozott. Kertes vagy nyaralóövezetben ugyanis ez a leggyakoribb eset: az ajtó nyitva, a tulajdonos pedig a ház mögött tevékenykedik, vagy átugrik pár percre a szomszédhoz, esetleg a közeli kisboltba.

 

A váratlanul hazatérő lakó már birtokon belül találja a tolvajokat, akik legtöbbször rögtönzött rosszullétre, szomjúságra hivatkozva vízért könyörögnek, s kapnak is. A segítőkész ember csak később veszi észre, hogy eltűnt a pénze, esetleg más értéktárgya a lakásból.  A tolvajok gyorsan odébbállnak, mert tudják, futótűzként terjed a hír: besurranók járják a környéket. Ilyenkor akár a településről is eltűnnek, s egy távolabbi faluban, városban folytatják.

Az ügyfelek beszámolóira és rendőrségi jelentésekre hivatkozva egy más módszerre is figyelmeztet Németh Péter: gyakori, hogy emberek az utcán sétálgatva, látszólag szórakozottan, szinte észrevétlenül sorra próbálják a kertkapukat, lépcsőházakat, hátha nyílik valamelyik. És tíznek legalább a fele nyílik is. A besurranók tudják, hogy jó eséllyel a bejárati ajtó közelében találják a táskákat – a pénztárcákkal –, s az asztalra dobva a tárcákat, ékszereket. Ha pedig már bent vannak, visznek minden mozdítható, jellemzően kis terjedelmű, de értékes tárgyat. Egy-két perc is elég ahhoz, hogy milliós kárt okozzanak – állítja a szakértő.

Az „ajtó, ablak nyitva” helyzetet azonban a biztosítók nem veszik jó néven, és általában nem fizetnek. Kivéve, ha a lakásbiztosítás besurranásra is érvényes, ezért mindenkinek érdemes megnéznie, hogy a kockázatvállalás erre az esetre is érvényes-e – hívja fel a figyelmet Németh Péter.

Amennyiben nincs – a tapasztalatok szerint legalább minden második szerződésből ez hiányzik –, érdemes kiegészíttetni a szerződést, és ezzel legtöbbször nem is emelkedik a díj. Arra viszont számítani kell, hogy ötvenezer forint alatt egyetlen biztosító sem fizet, s a besurranó tolvaj okozta károkra mindegyik cég legfeljebb kétszázezer forintos felső határt szab meg.

Vannak azonban speciális, összetett esetek is. A közelmúltban egy biztosítási szakértővel történt meg, hogy a besurranók a lakásból elemelték a kocsikulcsokat, s a garázsból elvitték a család két autóját. Ekkor nem a lakásbiztosítás, hanem a casco a megoldás, mert annak alapján akár a teljes összeg megtérül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.