galéria megtekintése

Hóhért keresnek Srí Lankán

0 komment

NOL

Egy éven belül már a harmadik hóhér mondott fel Srí Lankán, a legutóbbi, egy 40-es éveiben járó férfi a múlt héten, épp a munkába álllása előtt döntött úgy, hogy búcsút int a munkának.

"Részt vett az egyhetes tréningen, aztán amikor meglátta a bitófát, azt mondta, mégsem akar itt dolgozni" - mondta el a Reuters-nek Chandrarathna Pallegama, a büntetés-végrehajtási intézetek főfelügyelője. "Azt mondta, ideges lett a bitófa látványától... Legközelebb előbb az akasztófát mutatjuk majd meg a jelentkezőknek" - tette hozzá.

A hóhérkérdés azóta van napirenden a szigeten, mióta három évvel ezelőtt előléptették börtönőrré az akkori hóhért. Elmondása szerint őt is nagyon frusztrálta a bitófa látványa, és szerencsésnek érezte magát, hogy egyszer sem kellett használnia az eszközt. Titulusával szemben ugyanis főleg irodai munkát végzett az évek során, és örült az előléptetésnek.

Miután ő elment, néhány évig senki sem töltötte be a pozíciót, aztán két embert is felvettek az állásra, ám egyikük sem maradt sokáig. Mivel engedély nélkül távoztak a munkahelyükről, kirúgták őket, aztán felvették a listán harmadikként szereplő férfit.

 

Nagy reményeket fűztek a legutóbbi alkalmazotthoz, ám ő már megírta a felmondólevelét is, és hétfőn már nem jelent meg a tréningen. Ennek ellenére egy hónap gondolkodási időt adnak neki, bár Chandrarathna Pallegama úgy véli, hamarosan újabb álláshirdetést kell feladniuk.

Az országban már 1976 óta nem volt kivégzés, pedig több mint 400 halálraítélt él a börtönökben
Jamie Fine / Reuters

A helyzet nem reménytelen, valószínűleg sok jelölt közül válogathatnak majd a következő hóhér kiválasztásánál, ugyanis legutóbb 176-an jelentkeztek a munkára. Sokan szívesen vállalnák, hiszen a feladat leginkább adminisztratív jellegű: hiába van benne a legsúlyosabb büntetés a törvénykönyvben, az ítéletek végrehajtását nagyon régen felfüggesztették, 1976 óta senkit sem végeztek ki az India csücskétől délre lévő szigetországban.

Elvben azonban akadna munka bőven, hiszen több mint 400 halálraítélt várja a börtönökben, hogy végrehajtsák rajtuk a halálos ítéletet.

Mindezek mellett a gyermekellenes bűncselekmények, a nemi erőszak, gyilkosságok és drogügyek száma riasztó mértékben megnőtt a Tamil Tigrisek ellen folytatott 25 éves háború 2009-es lezárása óta, ami néhány ügyvédet és politikust arra sarkallt, hogy a halálbüntetés újbóli bevezetése mellett kampányoljon.

Mahinda Rajapaksa államfő azonban egyelőre nem adott engedélyt az újabb kivégzésekre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.