galéria megtekintése

Hogyan működik a szívószál?

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 13. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

Címkézd fel a gyerekedet! Ezt tanácsolják a Generali Gyereksziget szervezői, és ebből az apró intelemből is látszik: pontosan értik azt a világot, amelyet nyaranta négy, júniusi hétvégére létrehoznak az óbudai Hajógyári-szigeten. De alighanem így volt ez 2002-ben is, amikor a Sziget Fesztivál szervezői első alkalommal kínálták ezt a nyári programsorozatot a kisebbeknek és az alig nagyobbaknak.

sziget.hu

A Generali Gyereksziget persze – ne tagadjuk – egyfajta életkorhoz igazított mini Sziget Fesztivál, amely azt tűzte ki cél jául, hogy értelmes, értékes szórakozást adjon a gyerekeknek, de a könnyed és önfeledt kikapcsolódás mellett némi szellemi munícióval is ellássa őket. Nem utolsó szempont, hogy itt nagyon sok ingyenes (különféle cégek által támogatott) program várja a fiatalokat. Efféle gigarendezvényekből a Gyereksziget indulása idején bőségesen volt Budapesten, talán országszerte is, mára azonban elfogyott az ezekre fordítható pénz, elfogyott az ezek szervezéséhez szükséges energia.

sziget.hu

 

Címkézd fel a gyereket! Ezt tanácsolják a Generali Gyereksziget szervezői, és a tanács nagyon is helyénvaló, merthogy ebben az esztendőben is jókora a kavargás, nagy a programhelyszínek csábítása. És amikor a kicsik szemében kigyullad az a bizonyos zöld fény, akkor senkire, semmire sem figyelve, megbabonázva célozzák meg a koncertpódiumot, az ugrálóvárat, az állatsimogatót, az artistákat, a zöldségszobrászokat, a különféle afrikai, ázsiai népek szokásait, játékait, kultúráját bemutató helyszíneket, a kézműves-foglalkozásokat… bőségesen sorolhatnánk, mit még. És megesik, hogy ilyenkor a gyerek elvész, ám, ha az ingecskéjén ott virít az azonosító matrica, meg is kerül.

Állandó helyszínek

És most nézzük, az idei Generali Gyereksziget utolsó két hétvégéjén, hol érdemes keresni az elkallódott gyermeket. Érdemes keresni őket például a Csodák Palotája programhelyszínén, ahol először is rengeteg ravasz, gondolkodtató játékkal ismerkedhetnek meg: egyebek mellett ördöglakatokkal, árnyékkirakóssal, ámulhatnak érdekes fizikai jelenségekhez kötődő bemutatókon, megtudhatják, hogyan készül, és miképpen működik a rakéta, a kaleidoszkóp, a szívószál vagy a duda. A Hajógyári-szigetre költözött Csodák Palotájában a gyerekek saját kísérleti eszközöket is alkothatnak, valamint egy nyereményjátékban is részt vehetnek, a fődíj: egy osztálykirándulás a Camponában lévő Csodák Palotájába.

Felfedezőknek

De kereshetjük a gyereket az úgynevezett Színes Faluban is, ahol most képzeletbeli utazás tehető Nigériába, Vietnamba, Szíriába, játékos formában, különféle foglalkozások, bábelőadások segítségével fedezhető fel ezeknek az országoknak megannyi szokása, hagyománya, kulturális érdekessége, meséje.

sziget.hu

További tippjeink arra nézvést, hová kalandozhat el a gyermek. A fentiekhez hasonlóan állandó program az úgynevezett Öttusa Kölyök Park, ahol lehet játszani, versenyezni, tombolni, elemei az öttusa sportágai köré épülnek (úszás, futás, lövészet, vívás, lovaglás). Állandó programok szólnak a környezetvédelemről, és biztosan népszerűek lesznek az állatos helyszínek: a Rex Állatsziget, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület területe, vagy a Tropicarium, ahol egzotikus és simogatható állatokat láthatnak a gyerekek. És népszerűek lesznek a kézműves-foglalkozások, valamint a Bohóctanya, az Artistatanoda esetleg a Poronty Cirkusz, a Tarzanpark vagy a Ninjaképző.

Koncertek

A kisebb-nagyobb Sziget Fesztiválok legbővebben persze zenével szórakoztatják a látogatókat, nincs ez másképp a Generali Gyerekszigeten sem. Kezdjük, mondjuk az Eszterlánc mesezenekarral, amely 21-én interaktív koncerteket ad gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek. A zenés történetek, megzenésített versek (Csukás István, Weöres Sándor, Varró Dániel és mások művei) meg is elevenednek bábok és a részt vevő gyerekek segítségével, akik beszállhatnak a közös muzsikálásba Kárász Eszter és zenésztársai mellé. Hasonló élményeket kínál 21-én Novák Péter–Foltin Jolán: Tititá című gyermekprodukciója, amelynek során, ahogy a programfüzet említi: „Novák Péter játékmester a gyerekek számára közérthető, interaktív módon mesél a hulladékfelhasználás, -újrahasznosítás, vagy éppen a családi, baráti kapcsolatok fontosságáról, Tamkó Sirató Károly versei kapcsán. Partnerei muzsikusok és egy táncos pár.” És ugyancsak résztvevővé válhatnak a gyerekek 22-én Kovácsovics Fruzsina Elfeledett mézescsók című koncertjén.

sziget.hu

Június utolsó hétvégéjén, 28-án lép fel Szalóki Ági, aki április végén megjelent zenés könyvének anyagát mutatja be Körforgás címmel. A Körforgás zenei anyagát énekelt versek alkotják, többek között József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás és Garaczi László költeményei. A dalok a magyar, cigány, az afrikai mali és pigmeus, valamint az indiai zenei hagyományok mellett a dzsessz és a könnyűzene világából is merítenek. 29-én pedig a Mintapinty Zenekar Kész Mintacirkusz című lemezét mutatja be, amely nem nélkülözi a színházi és a táncos elemeket, valamint az öniróniát sem.

A programok végeláthatatlan felsorolása helyett álljon itt annak a honlapnak a címe, amelyen a Generali Gyerekszigettel kapcsolatos valamennyi információ megtalálható: http://www.sziget.hu/gyereksziget. És végül álljon itt még egyszer az a szülőknek szánt jó tanács is, amelyre ebben a sokszínű kavargásban szükség lehet: Címkézd fel a gyerekedet!

I!

06. 14., 06. 15., 06. 21., 06. 22., 06. 28., 06. 29.

KEZDÉS: 10.00

HELYSZÍN: Hajógyárisziget (Budapest III.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.