Hitler német fociedző volt...

Minden huszadik skót gyerek úgy hiszi, hogy Hitler német fociedző volt, 6 százalékuk gondolja azt, hogy a holokauszt megemlékezés a második világháború végéről - derült ki egy tanulmányból, amelyet egykori frontharcosok szövetsége tett közzé.

A tanulmány keretében több lehetséges választ is feltüntető kérdőívet töltettek ki 2000 gyermekkel november 11., az első világháborúnak véget vető tűzszüneti megállapodás aláírásának (1918) évfordulója alkalmából. A válaszok alapján megállapítható, hogy a gyermekek többségének igen sommás ismeretei vannak a két világháborúról, jelentős részüknek pedig fogalma sincs a lényegről.

A felmérés szerint a 9 és 15 év közötti gyermekek 77 százaléka tudja, hogy Hitler a náci párt vezére volt, de 13,5 százalékuk azt hiszi, hogy ő fedezte fel 1650-ben a gravitáció elméletét, 14 százalékuk pedig tudni véli, hogy ő volt a brit védelmi miniszter a második világháború idején.

A megkérdezettek 85 százaléka tudta ugyan, hogy mi a holokauszt, 6 százalékuk azonban azt hitte, hogy a háború befejezéséről való megemlékezés.

A megkérdezett gyermekek 70 százaléka tudta pontosan, mi Auschwitz, de 15 százalékuk azt hitte, hogy vidámpark.
A gyermekek zavaros válaszokat adtak arra is, hogy melyik állam dobta le az első atombombát. Több mint 41 százalékuk tudta, hogy az Egyesült Államok, de 31 százalékuk szerint Japán volt, míg 19 százalékuk Németországra tippelt.

"A kérdőívre adott egyes válaszok valósággal sokkoltak bennünket. Az iskolások országunk jövőjét jelentik, és fontos, hogy ismerjék a történelmünket" - mondta Jim Panton őrnagy, az Erskine szövetség igazgatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.