Hidegen ajánljuk: egye hűvösre magát!
Az egész napra elosztott folyadékpótlás életbevágóan fontos a legnagyobb nyári hőségben, különösen a gyerekek és az idősek számára, akik egyszerűen elfelejtenek inni, de a táplálkozási szokásokon sem árt változtatni egy keveset, hogy az emésztés ne terhelje tovább a forrósággal küzdő szervezetet – mondta el a NOL-nak Árvai Krisztina táplálkozási tanácsadó.
A szakember azt tanácsolja, hogy miként a folyadékpótlást, úgy az étkezéseket is osszuk be a nap folyamán, inkább többször, keveset együnk, és válasszunk könnyen emészthető ételeket – erre főleg az idősebbek ügyeljenek, mert az ő szervezetüket eleve jobban igénybe veszi az extrém hőség, és már a teljesen hétköznapinak számító tevékenységek (takarítás, bevásárlás, gyógyszerek kiváltása) is megterhelő lehet.
Ez nem azt jelenti, hogy a főtt ételeket teljes mértékben mellőzni kell, bár vannak, akik ilyenkor rá se tudnak nézi a pörköltre és a gulyásra, de ha kívánjuk, ha nem, a zsíros, nehezen emészthető menüt inkább a hűvösebb napokra érdemes időzíteni.
A minél kevésbé feldolgozott és nyers ételek, köztük a folyadék-, vitamin- és ásványianyag-pótlás szempontjából sem elhanyagolható zöldségek és gyümölcsök kerüljenek az asztalra.
A fűszerezésnél két lényeges szempont van: az erősen fűszerezett, csípős ételek fokozzák a verejtékezést és megnövelik a hőérzetet, a só pedig visszatartja a vizet, ezért mind a kettő kerülendő.
Vannak olyan fűszer- és gyógynövények, melyek kifejezetten hűsítőleg hatnak a szervezetre, bár ezek inkább édességek, üdítőitalok és mártások ízesítésére használatosak – így a szakember. Ilyen például a menta és a citromfű, melyekből ízletes tea is készíthető.
A zöldfűszereknek most van szezonja, érdemes tehát frissen felhasználni őket. Az olyan mediterrán növények, mint a rozmaring, a zsálya és az oregano a kertben és a balkonládában is jól érzik magukat, egész nyáron hozzák friss hajtásaikat és nem igényelnek különösebb gondoskodást, mivel jól tűrik a forróságot és a vízhiányt.
Ha valóban változatosan étkezünk, a vitamin- és ásványianyag-pótlás nem jelenthet különösebb gondot, de aki kánikulában is sportol, fizikai munkát végez vagy lebetegedett, annak Árvai Krisztina azt tanácsolja, hogy fogyasszon hígítva úgynevezett sportitalokat, melyek nem összetévesztendők az energiaitalokkal, melyektől a szakember minden évszakban óva int.
Mégiscsak néhány mondat a vízről
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a kiegyensúlyozott (tehát nem a nap végén egyszerre bepótolni vágyó), és megfelelő mennyiségű – ez egy átlagos életmódot folytató felnőtt esetében 2,5-3 liter – folyadékpótlás mennyire fontos a kánikulában. Még akkor is, ha nincs szomjúságérzet. Klimatizált helyiségben könnyebb megfeledkezni a vízről, mivel a kellemes hőmérséklettel becsapja az agyat, de a szervezet akkor is követeli a folyadékot.
– Én is klimatizált helyen dolgozom, ezért állandóan ott van előttem az ásványvizes palack, hogy ne felejtsek el inni – mondja a szakértő. A gyerekek és az idősek hajlamosabbak megfeledkezni az ivásról, de a munka hevében ez bárkivel megeshet.
Folyadékpótlás alatt természetesen a tiszta víz jöhet szóba elsősorban, a cukros üdítők, energiaitalok nem oltják a szomjat. A koffein és az alkohol is kerülendő, mivel vízhajtó hatásúak, bár egy csésze reggeli feketéből nem lehet baj.
Vannak, akik a forró égövi országokban elterjedt szokásra esküsznek, vagyis forró italokat szürcsölgetnek napközben, mivel ezzel állítólag be lehet csapni a szervezetet, és hűteni kezdi magát. Érdemes kipróbálni, bár én megtettem, de csak jobban izzadtam tőle – osztja meg személyes tapasztalatát Árvai Krisztina.
Kíváncsiak voltunk, hogy a városi legendának, miszerint a jéghideg ital épp ellenkezőleg hat, vagyis belülről melegít, van-e valóságalapja, de a szakértő szerint ez humbug. Bár az igaz, hogy a szinte lázas állapotban lévő testet nem jó ötlet jeges zuhataggal sokkolni, mert az érzékenyebbek is begyűjthetnek egy jó kis nyári torokgyulladást.
Konyhai higiénia
A tej és hústermékek esetében nagyon óvatosnak kell lenni, mert a nagy melegben a bomlási folyamatok villámgyorsan megindulnak, akár a boltból hazáig tartó úton is fogyaszthatatlanná válhatnak. Ennek megelőzése érdekében a bevásárlást a hűvösebb kora reggeli és esti órákra érdemes időzíteni, és jó ötlet hűtő vagy hőtartó táskában, szatyorban hazaszállítani, ahol azután minél gyorsabban hűtőbe kell tenni, vagy azonnal nekilátni a feldolgozásnak.
A konyhai higiénia is a szokásosnál nagyobb figyelmet érdemel – hívja fel a figyelmet a szakértő. A vágófelületek, kések, konyhatechnikai eszközök legyenek tiszták, és most különösen ügyeljünk az előkészítési folyamat alatt az ételtípusok elkülönítésére (például ne szeleteljük együtt a zöldséget a hússal).
Strandeledelek
Megkérdeztük a szakértőt, mit szól a strandok tipikus lángos, palacsinta, hamburger kínálatához: – Aki kívánja, fogyassza egészséggel, a nyaralás nem tart örökké, és egy kis lángos, hamburger vagy goffri mindenkinek kijár, csak ne ugorjunk teli hassal a vízbe, mert a szervezet ilyenkor az emésztéssel van elfoglalva, és könnyen rosszulléttel végződhet a kellemesnek ígérkező nyári nap.