Hibás sebességváltó okozta a színész hátborzongató halálát

Anton Yelchint a saját autója ütötte el a San Fernandó-i házának felhajtóján. Szülei perlik az autógyárat, miután kiderült, a Fiat cég tudott arról, hogy a sebességváltó megbízhatatlan.

A fiatal színész szülei, Victor és Irina könnyek közt jelentették be, hogy pert indítanak a balesetet okozó Jeep Grand Cherokee-t gyártó Fiat Chrysler és ZF North America, illetve a AutoNation márkaképviselet ellen. 

Irina és Victor Jelcin egy sajtótájékoztatón jelentették be ügyvédjükkel együtt, hogy beperelik az autógyárat
Irina és Victor Yelchin egy sajtótájékoztatón jelentették be ügyvédjükkel együtt, hogy beperelik az autógyárat
David McNew / Reuters

 

A Star Trekben játszó Anton Yelchinre egy barátja talált rá, miután előző nap nem jelent meg a megbeszélt találkozón. A 27 éves férfit a saját autója ütötte el a San Fernandó-i házának felhajtóján június 19-én éjjel.

A kocsi motorja még járt, amikor Yelchin ismerőse délután egykor a helyszínre ért – írta a Daily Mail. A színészt a kocsi a biztonsági kapu mellett álló, téglából épített postaládának szorította. A jármű üresben volt, de a felhajtó a beszámolók szerint elég meredek. A boncolása megállapította, hogy Yelchin halálát egy erős ütésből eredő fulladás okozta. 

Anton Jelcin 2014-ben a Velencei Filmfesztiválon
Anton Yelchin 2014-ben a Velencei Filmfesztiválon
Tony Gentile / Reuters

 

Kiderült, hogy néhány héttel a baleset előtt az autótípust visszahívták, az erről szóló levelet egy héttel a halála után küldték el Yelchinnek. A család ügyvédje szerint az autógyár erőfeszítései, hogy figyelmeztessék a fogyasztókat: " túlságosan kevésnek és nagyon megkésettek bizonyultak".

– Anton soha semmit nem akart magának. Nem törődött a sztársággal. Egyszerűen csak szerette a filmeket, minket, a barátait és nagyon, nagyon szerette az életet – mondta az édesanyja. Yelchin Oroszországban született. Szülei, akik mindketten profi jégtáncosok voltak, még Anton csecsemőkorában költöztek az Egyesült Államokba. Édesanyja hozzátette, bár a fia mindig is nagyon különleges volt, most még különlegesebb lehet, mert a halála életeket menthet.  

A színész halálát okozó probléma nem egyedi, erről pedig az autógyártó cég tudott is. A Fiat Chrysler Automobiles NV áprilisban hívott vissza 1.1 millió autót világszerte, mert a járművek elgurulhattak miután a vezető kiszállt. Többek közt a 2014-2015-ös évjáratú Jeep Grand Cherokee-t is, ami Yelchin halálát is okozta.

Bár korábban is tudtak a konstrukciós hibáról, a cég a sofőröket hibáztatta azt állítva, hogy nem a megfelelő módon állították le a kocsit. A Chrysler Fiat szerint ezzel összefüggésben összesen 700 baleset történt. 41 ember sérült meg, 212-en karamboloztak és 308 esetben keletkezett vagyoni kár. 

Kaliforniában a Jeep Grand Cherokee tulajdonosok csoportosan perelték be a Fiat Chryslert, azzal vádolva a céget, hogy eltitkolta a sebességváltó hibáját, ami számos olyan balesetet okozott, amikor az autó vezető nélkül elgurult. Állításuk szerint balesetek százainál okozott kisebb sérüléseket vagy károkat ez a meghibásodás. A felperesek kártérítést követelnek amiért autóik jelentősen vesztettek az értékükből a negatív hírverés következtében. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.