Helyi maffiák tartják rettegésben az orosz vidéket

A kubanyi Kuscsevszkajában elkövetett, bestiális 12-szeres gyilkosság tetteseit kinyomozták, őrizetbe vették, már nincs mitől félni - jelentette ki Alekszandr Tkacsev, a Krasznodari terület kormányzója a helyszínen, de az emberek rettegnek és hallgatnak. A bűncselekmény, valamint a nyomozás az oroszországi lét legmélyebb bugyraiba világított be, és egyre világosabbá válik, hogy nagyon sok helyen ugyanolyan bűnbandák uralkodnak, mint ebben a faluban.

November 4-én 12 embert, köztük négy gyereket gyilkoltak meg bestiális módon Kuscsevszkaja egyik módos villájában. Ezután felgyújtották a házat, de az nem égett le. Kiderült, hogy a Capok testvérpár, szintén helybeli farmerek, afféle adót vetett ki a többi gazdálkodóra, és ennek behajtására egész bandát szervezett - Horváth Júlia, az MTI tudósítója. Az egyik fivért megölték, de Szergej Capok folytatta. Ő egyetemet végzett, a szociológia doktora, disszertációjának címe: A mai falusi lakos életmódjának szociokulturális sajátosságai és értékei. Mi több, egy ideig a járási önkormányzat képviselője volt, és indult a polgármesteri tisztségért.

A Capok-banda néhány éve meggyilkolt egy apát és fiát, akik szembehelyezkedtek Capokékkal, majd ugyanezen okból a helyi önkormányzat vezetőjét is, de a gyilkosságok tetteseit nem találták meg. Most a nyomozás hamar kiderítette: ez a vér is a banda kezéhez tapad, és tagjai csak a múlt évben sok más bűncselekmény mellett legalább 200 lányt és nőt erőszakoltak meg. Az áldozatok közül mindössze 25 tett feljelentést, és ezekben az ügyekben sem történt semmi.

Szergej Capok letartóztatása
Police escorting Sergei Tsepovyaz (2nd left), a major suspect in the killing of 12 people in the village of Kushchevskaya, from the building of the local district court where he was taken into custody for the next two months.

A kezük messzire elért, a helyi rendvédelmi szervek is Capokék zsebében voltak, de a járási, sőt a megyei illetékesek is: megfizették vagy megfélemlítették őket, megosztották velük a beszedett sápot, az emberektől elvett házakat, telkeket. A helyi rendőri vezetők pedig takargatták, elkenték, lezárták az ügyeket. Most veszik őket őrizetbe egymás után.

A helybeliek döbbenetükben először elmondták a nyomozóknak, hogy mit láttak, de amikor néhány nap alatt elfogtak hat gyanúsítottat, és rájöttek, kik követték el a szörnyű gyilkosságokat, újra elhallgattak. Olyannyira, hogy noha az áldozatok sikolyait bizonyosan a fél faluban hallani kellett, a szomszédok állították: nem hallottak semmit, sőt a kerítéseiket őrző kamerák "véletlenül éppen ki voltak kapcsolva".

Némelyik újságírónak pedig meg is mondták: akkor is hallgatni fognak, ha a banda újra gyilkolni fog. A mészárlásban ugyanis legalább húszan vettek részt, köztük egy 16 és egy 17 éves fiú is. Pontosan nem tudni, hány tagja volt a Capok-bandának.

A hallgatást az sem törte meg, hogy több illetékes a központi tévé útján kérte a helyiek segítségét, és fogadóórát tartott a helyszínen Alekszandr Basztrikin, az ügyészség mellett működő nyomozati bizottság elnöke. A bejelentkezéskor üzenetrögzítőre kellett mondani a találkozó tárgyát, de erre kevesen vállalkoztak, mert attól tartanak, hogy az információ Capokék kezére kerül, és féltik az életüket. Basztrikinhoz sok más településről eljöttek, és elmondták, hogy náluk hasonló a helyzet. A kuscsevszkajaiak azonban hallgatnak, mert ha most nem tudnak teljesen rendet tenni a hatóságok, és nem zárják be életfogytiglan a banda összes tagját, az életüket féltve el kell költözniük más vidékre.

Egyes lapok szerint nem is csupán "adót" szedtek Capokék, hanem az egész falu egy nagy kábítószer-átrakó és -elosztó hely volt, és a 12-szeres gyilkosság két drogbanda közötti leszámolás volt. Más újságok a bandatagok sorozatos őrizetbe vételét árulásnak tulajdonítják, és különböző bűnszövetkezetek közötti leszámolásnak tartják.

Múlt héten őrizetbe vettek még két gyanúsítottat, de a banda jelentős része külföldre távozott. A két férfit Törökországban találták meg, s amint orosz földre léptek, elfogták őket. Azért tértek haza, mert megígérték nekik: akkor is kézre kerülnek, ha nem jönnek önként, de akkor "élve eltemetik őket örökre".

A Komszomolszkaja Pravda kérdésére, hogy hány Kuscsevszkaja lehet még Oroszországban, Vlagyimir Ovcsinszkij, az Orosz Alkotmánybíróság elnökének tanácsadója kijelentette: "Rengeteg. A hatalmas bűnszövetkezetek az egész országot behálózzák, mint a rákos áttétek, és senki nem foglalkozik velük. Közben számtalan bűncselekményt szándékosan kihagyva meghamisítják a statisztikákat".

Egy voronyezsi gazdálkodó azt mondta a lapnak: "Ilyen minden falu és minden járási székhely. De a városokban is így van, csak ott több gazda között oszlik meg az egész". Egy Andrej nevű olvasó pedig meggyőződéssel állította, hogy az egész ország egyetlen nagy Kuscsevszkaja.

Mindezek ellenére a kuscsevszkajai járás belügyi igazgatósága közölte: nincs tudomása arról, hogy a 12-szeres gyilkosság tettesei bűnszövetkezetben ténykedtek volna. Még vita van arról, hogy a szervezett bűnözésre vonatkozó jogszabályok alapján emeljenek-e vádat a gyanúsítottak ellen. 

Az állami duma a nyomozati bizottság elnökének részvételével zárt ülésen vitatta meg a Kuscsevszkajában történteket. Közben a gyanúsítottakat a járásból távoli fogházakba szállították, nehogy lefizethessenek valakiket, és nehogy a fogházban megöljék őket, így előzve meg, hogy vallomást tegyenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.